Borduur de natuur

Dijkhuisjes langs Waal
Mensen die zo dicht langs een rivier wonen, met kilometers weidse vrijheid in de nabije omgeving, zullen wel van de natuur houden. Altijd het spel van wisselende wolken en wilde wonderlijke planten om op uit te kijken. Maar ook alle andere Nederlanders (die wat dichter op elkaar moeten wonen) hebben de afgelopen tientallen jaren de aansporing gehad om zich over de natuur te verwonderen. Via agenda’s, kalenders, wekelijkse illustraties in de Libelle, via serviesgoed en via kaarten: op talloze manieren kwamen de mooie tekeningen van Marjolein Bastin tot ons. Zij opende de ogen van veel mensen voor de kleine en grotere wonderen in de natuur. Ze tekende vogeltjes in voederhuisjes, en vliegende vlindertjes, en bloeiende bloempjes. En dat alles ondersteunde ze met korte teksten in haar karakteristieke handschrift waarin ze haar verwondering uitsprak over al het moois wat ze zag. Via haar tekeningen konden we meegenieten en werden veel mensen bepaald voor het dagelijkse moois om ons heen.

Van haar tekeningen werden ook borduurpakketten gemaakt. En die waren al even verfijnd, met aandacht voor detail. Ik vond drie borduurwerken die mooi zijn ingelijst, en zet deze in m’n shop.

Drie schilderijtjes M. Bastin
Deze verfijnde borduurwerken had ik al eens eerder gezien, maar ik wist niet eerder dat deze gemaakt zijn naar het voorbeeld van een tekening van Marjolein Bastin. Nu weet ik het wel, want ik vond ook een oud borduurpakketje, waar haar naam op staat vermeld als de ontwerpster. Het bevat het patroon van de kaardebol.

Mensen die in zo’n dijkhuisje wonen, kunnen elke dag het vrolijke en ruige spel bekijken wat de natuur allemaal doet met kaardebollen. Het is een echte woekeraar, en langs de Waal hebben ze de ruimte om groots en meeslepend uit te groeien. Soms lopen daar de half-wilde Konikspaarden doorheen (maar die zag ik nu niet). Een plant om met verwondering naar te kijken (zoals botanische tekenaars ons voordeden). En een plant om nog eens te borduren, als je wilt, want dit pakketje zet ik in m’n shop.

kaardebollen
Nepeta cataria: wild kattenkruid. Een naar munt ruikende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant komt voor op droge, kalk- en stikstofrijke grond tussen struiken en ruigten.
Dipsacus silvester: Een plezierige woekeraar. In de winter zie je de droge kaardebollen nog uitsteken in ruige gebieden, zoals langs de rivier de Waal. Er komen veel hommels op af. Sterk gekartelde bladeren.
Cirsium vuigare: Stekelige distel, met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige blaadjes.

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.