1 april

1 april is een bijzondere dag op de jaarkalender. Al eeuwenlang (en dat laten deze zijdegeborduurde kaarten ook zien) wordt deze dag gevierd, gezien als aanleiding om grappen te maken, en gebruikt als markering van iets nieuws. In de vroegere agrarische samenleving werd de wisseling van seizoenen volop beleefd en was 1 april ook een belangrijke overgangsdag naar de eerste lentemaand.

Tot de zestiende eeuw begon het nieuwe jaar op 1 april. In 1562 besloot een paus dat er een kalender moest komen die precies gelijk liep met de zon en vanaf dat moment begon het jaar op 1 januari. Maar veel mensen wisten dat niet, of hadden geen zin om over te schakelen en bleven dus feestvieren op 1 april. En dat was dan misschien voor anderen aanleiding om de feestvierders uit te lachen of voor de gek te houden. Zou dat misschien de achtergrond zijn van die grappenmakerij op 1 april?

Er zijn nog wel meer verklaringen bedacht, want het verschijnsel dat er over bijna de hele wereld een eigen folklore is ontwikkeld om deze dag te beleven, is natuurlijk wel opmerkelijk. In onze tijd is 1 april aanleiding geworden tot allerlei mediagebeurtenissen of commerciële aandacht.

En nu is het dan 1 april 2021. Wie weet wordt dit wel een dag van een grote politieke omslag, waar we het dan nog jaren later over kunnen hebben. Dan is de Bril bij Brielle vergeten maar dan zeggen we voortaan: Op 1 april gaf Rutte een gil!

2 gedachten over “1 april”

  1. Deze Franse kaarten (“Poisson d’avril”) zie je heel veel (maar lang niet altijd van zijde). Bij ons in Nederland is het geen gebruik om een 1 april kaart te sturen. Die “poisson” (vis) kon op je rug geplakt worden om de draak met je te steken en net als in Nederland werd zodra de grap was ontdekt “1 april” geroepen. Ik vind die Franse kaarten geweldig. Kijk ik op ansichtkaarten sites naar die vitage kaarten, dan lijkt het alsof ze vooral verstuurd zijn om vriendschappen te benadrukken. Ik vind het zo leuk om de verschillen in het versturen van kaarten in diverse landen te zien. Eerder was ik al zo verbaasd dat in Duitstalige langen zoveel kaarten voor Pinksteren worden verzonden (liefst met berken en meikevers) en dat in Scandinavische landen vaak heksen op bezemstelen op paaskaarten rondvliegen. Hopelijk blijven die verschillende gebruiken nog lang in stand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.