Perzisch ajour of samentrekwerk

Samentrekwerk wordt bij ons Perzisch Ajour genoemd, en is mede onder die naam bekend geworden vanwege het boek in de Ariadne reeks onder die naam. In het Engels wordt het Drawn Fabric Embroidery genoemd.
Ik kreeg een vraag of ik ook materiaal heb waarop dit werk het beste kan worden gedaan. Dus zocht ik bij elkaar wat ik op dit gebied heb en laat het hier zien. Vast ook informatief voor anderen die zich bezighouden met deze techniek.
De lapjes waarop ik de boeken legde geeft een wat rommelige aanblik. Dat komt omdat deze lapjes expres niet zijn afgewerkt. Ze zijn gemaakt door een handwerk-lerares om de techniek te demonstreren aan haar leerlingen. Bij sommige lapjes zitten de naalden er nog bij, omdat daaraan ook te zien is dat je soms beter een dikke naald kunt gebruiken en soms beter een dunne. Van zulke demonstratie-lapjes kun je heel veel leren, en je kunt ze ook gebruiken om eerst zèlf een paar steken te oefenen, in het spoor van het voorbeeld.
In de collage van de close-ups is te zien dat het werk zowel op fijne ondergrond kan worden gedaan als op iets grovere. En ja, gelukkig heb ik nog iets om aan te bieden aan de vragensteller. Ik plaats in mijn shop nu ook een hele mooie lap met een fijne rand, die geschikt zou zijn om te verwerken in een lampekap. Dat werd vroeger veel gedaan en dan schijnt het licht heel mooi door de opengewerkte gaatjes.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Tijdschriften voor poppenhuizen

Knalgeel en okergeel

Kerstkleed op tuinbank

Kerstsfeer

Macramé boeken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen