Kussen op Raatakker

Aan de rand van het Wekeromse Zand ligt een Celtic Field. Dit is een systeem van kleine veldjes die zijn omsloten door een lage wal. Zo’n klein veldje wordt ook wel een Raatakker genoemd. Deze Raatakkers zijn pas in 1996 ontdekt. Na deze ontdekking werd besloten een reconstructie te maken van een boerderij uit de IJzertijd, waarvan bij Wekerom sporen waren gevonden. Zò zou zo’n kleine boerderij er ongeveer hebben uitgezien.

Ook enkele Raatakkers werden opnieuw aangelegd, op de plek waar lichte verhogingen in de grond nog de sporen te zien hadden gegeven dat daar vroeger ook aarden wallen hadden gelegen. Op elk veldje werd een oude graansoort ingezaaid, De gewassen die daar groeiden waren nèt gemaaid toen wij hier op onze trouwdag de auto parkeerden op de naastgelegen parkeerplaats. Ik vond het mooi om juist hìer een kussen neer te leggen.

Het is een fascinerend plekje en een interessante geschiedenis. Via de link kun je er meer over lezen en ook een kort filmpje bekijken wat verduidelijkende beelden geeft van hoe het land er tot ongeveer het begin van de jaartelling eruitzag. Bij een eerder blogje over onze wandeling op het Wekeromse Zand voeg ik nog een foto toe, van een hartje wat ik fotografeerde op de lemen binnenmuur van deze mooie reconstructie-boerderij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.