Merklap met (levens)bomen en -bloemen

Vanmorgen na het opstaan eerst maar eens even in m’n tuin rond gekeken of er ook bij ons stormschade is. Wat ging het enorm tekeer gister! Ik vind alleen wat afgebroken takken, die ik opraapte en bij elkaar legde. Dat valt mee; elders is het vele malen erger, tot zelfs mensen die overleden omdat er een boom op hen viel. Wat erg!

Voorafgaand aan de storm ging ik gister toch even fietsen, want ik had zin om er even uit te zijn. En ik was al heel lang niet meer naar de kringloopwinkel en het tuincentrum bij mij in de buurt geweest. Kennelijk was vlak-voor-een-storm een goed moment om te gaan, want ik vond een prachtig ingelijste merklap die ik vast niet zou hebben kunnen kopen als het daar drukker was geweest. Een bof. Bij het tuincentrum laafde ik mij aan de nieuwe primula’s, voorbode van de lente waar we zo naar verlangen.

Maar eerst moesten we dus nog die hele storm door, en wat was die verschrikkelijk! Wat is er weer veel schade en wat zijn er weer veel bomen omgewaaid. Bij bestudering van deze merklap-replica uit de achttiende eeuw is te zien hoe bomen en bloemen altijd al belangrijk zijn geweest voor mensen. We kunnen niet zonder! Ze werden vroeger al vaak geborduurd en zijn een vast onderdeel van die oude merklappen.

De ochtend na een storm is altijd zo triest. De balans opmaken wat er allemaal is omgewaaid en afgeknapt. Maar het is niet anders. We zijn onder de indruk van het natuurgeweld en gaan weer verder.

4 gedachten over “Merklap met (levens)bomen en -bloemen”

    1. HallO merklap-liefhebber,
      bedankt voor je reactie. Ik ging gelijk nadat ik deze las op zoek in m’n boek met Merklap-motieven, of dit randje daar ook instond, zodat ik je dat boek misschien kon aanbevelen. Maar toen kreeg ik een beter idee en heb ik een foto van alleen de rand toegevoegd aan het blogje. Zo kun je de rand beter zien en is hij makkelijk na te borduren. Veel borduurplezier gewenst!

      (Overigens is dat boek Merklap-motieven nog steeds wel een goed idee hoor! Er staat een schat aan alle Nederlandse merklapmotieven in die ooit op merklappen zijn geborduurd. Veel van de levensbomen en bloemen van deze merklap staan daar ook in.)

      1. Wat leuk Margriet, dit randje, bedankt! Ik ga er zeker mee aan de slag. Een merklap wil ik graag nog eens borduren. Ik heb er een gekregen bij mijn geboorte en ik heb ze ook vaak tijdens tentoonstellingen bewonderd. Het wordt tijd om er zelf een te gaan maken.

  1. Anneke den Herder

    Deze merklap komt uit een heel oude Ariadne Kruissteek,helaas geen datum kunnen vinden Hij heeft een aantal losse patroonvellen en een werkschrift in het midden.
    Misschien helpen deze gegevens bij het zoeken naar het juiste nummer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.