Aanwijzingen gehaakte tasjes

Gehaakte tasjes met schelpen

Er zijn vast nog veel meer ideën om een klein tasje weg te maken. De foto’s zijn bedoeld als aanzet; deze haakte ik zelf.
De envelop-tasjes (middenop de foto) zijn ‘rondom’ gehaakt. Daar blogde ik eerder over. Hier en hier en hier of hier of hier kun je dat nog nalezen en liet ik wat andere tasjes zien. Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden met een haaknaald en een paar restjes garen en ik ben ook wel benieuwd naar jullie foto’s straks.

Voor degenen die toch graag wat aanwijzingen willen (voor de vier grotere tasjes), begon ik nog even overnieuw te haken om te laten zien dat je eerst een rij lossen haakt. Die maak ik zelf altijd expres iets te lang, want het is makkelijk om naderhand wat lossen uit te halen. Andersom is niet makkelijk: als je te kort hebt (dan wordt het werk niet breed genoeg), dan moet je weer helemaal overnieuw beginnen om er wat bij te haken.

Opzetrand voor gehaakte tasjes

Daarna haakte ik een rij stokjes. Zo breed als het tasje moet worden. Dat is de eerste rij die onderaan komt. Dan komen de tweede en alle volgende rijen: telkens drie stokjes in één steek van de vorige rij, en telkens twee steken (van de vorige rij) overslaan. Dan krijg je bosjes van drie. Dit is een heel veel voorkomende haaksteek die bijna altijd succesvol is. Het werk vertoont wat afwisseling en structuur, maar het is totaal niet moeilijk. Ik vind het zelf de allerfijnste haaksteek.

Bij het keren kun je zelf bepalen of je de twee extra lossen aan de rand laat meetellen als het eerste stokje van het volgende bosje van drie, of dat je de extra keerlossen apart laat staan. Dat doet iedere haakster op eigen manier.

Maak je strepen zo breed als je wilt, maar probeer wel een beetje ‘vooruit te denken’. De lengte-breedte verhouding in een tasje moet een beetje kloppen. 2 staat tot 3 is meestal het mooist. Als je de eerste streep te breed maakt, en je wilt in totaal drie strepen, dan krijg je een te langgerekt tasje.
En als je nog een tussenkleur tussen de strepen gebruikt, dan moet je daar ook rekening mee houden met de totale hoogte. Het eerste tasje wat ik maakte, heb ik in totaal ongeveer twéé keer gehaakt! Ik was bijna klaar en toen vond ik de strepen niet mooi evenwichtig. Alles uitgehaald! Het duurde even tot ik de juiste verhouding had gevonden.
Met het hengsel kun je nog weer wat ‘evenwicht’ terugbrengen. Door de kleuren van de strepen terug te laten komen (soms alleen maar een subtiel randje), krijg je een geheel, en hangen de hengsels er niet los aan (niet letterlijk, en ook niet figuurlijk).

Hopelijk kom je eruit met deze aanwijzingen. De foto’s zeggen waarschijnlijk al wel genoeg. En ik denk dat vooral haaksters die een heel jaar meehaakten met de CAL-deken, vast wel voldoende ideeën hebben voor hun eigen tasjes. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.