Acer


De Latijnse naam van esdoorns is Acer, en het Engelse woord voor esdoorn is maple. Deze namen werden al eeuwen geleden gebruikt, en er is ook nagegaan wat de betekenis zou zijn. Acer kan afgeleid zijn van acris, vanwege de grote hardheid van het hout, maar er zijn ook auteurs die menen dat acer ‘scherp’ of ‘bijtend’ betekent. En wie weet is het woord wel afgeleid uit het Griekse ak of akros, wat ‘hoogste’ of ‘allerhoogste’ betekent. Leuk toch? Of vind je daar nou net niks aan om dat allemaal te weten?

Er zijn vele soorten, en om een idee te krijgen:
Acer negundo (Vederesdoorn), Acer obtusifolium (moet je even op oefenen), en Acer palmatum (en die kan wel goed onthouden worden, want dat is de Japanse esdoorn en daar zijn ook weer heel veel soorten van). In Noorwegen hebben ze de Acer platanoides, in Italië de Acer opalus, en in Frankrijk de Acer monspessulanum. De Acer rubrum is de Rode esdoorn en de Acer sacharium de Zilver-esdoorn. Dat lijkt op de Acer sacharum, maar dat is weer een hele andere, dat is de Suikeresdoorn en daar wordt de ahornsiroop van gemaakt. En zo kan je nog wel 120 soorten door blijven gaan.

Ik vind het altijd wel leuk om een boek  door te bladeren en er even in te grasduinen. Wisten jullie trouwens dat ik het boeken-verkopen van mijn man heb afgekeken? Hij was al veel eerder als ik begonnen met boeken verkopen op internet en die kunst heb ik van hem afgekeken. Want het is reuze leuk om een boek door te bladeren. Je steekt er altijd wat van op en vaak staat er wel iets in wat ons interesseert. En dan? Al die boeken bewaren? Dat kan dus niet, hebben we in de loop der jaren gemerkt. Weer doorverkopen! Dit boek over Acers werd net besteld en dat was aanleiding om er nog even in te lezen.

In onze eigen tuin staan twee Acers en die zijn nu op z’n mooist! Eén met hele kleine blaadjes die heel langzaam groeit (dat is juist een voordeel in een stadstuin), en één die nu weer in lichterlaaie staat. Ik kijk erop uit vanuit de kamer en ga het liefst de hele dag op de bank zitten met een patchworkje. Ik heb nog een quilt in m’n hoofd die ik graag nog eens wil maken met het maple-motief. Maar de hele dag daar zitten kan niet: teveel andere dingen te doen! Al die boeken bijvoorbeeld, die ik nog in m’n shop wil plaatsen…
Daarom een patchworkje van iemand anders even in de rood verkleurde boom gehangen. Voor de herfstsfeer. En als je nog een boom voor je tuin zoekt, overweeg dan een Acer! Dan heb je elk jaar die knalrode vreugde om op uit te kijken.

2 gedachten over “Acer”

  1. Het blad van de Maples schijnt prachtige effecten te geven als je stof verft op de eco print wijze (dus zonder dat er verf aan te pas komt, de natuurlijke verf uit de planten geeft het – meestal onverwachte – resultaat). Deze zomer probeerde ik een mengelmoes aan blad om papier een kleur te geven, op eenvoudige wijze met water plus roestig ijzer plus azijn. Dat was al verrassend. Deze herfst gaat het denk ik niet meer lukken om met esdoornblad te experimenteren, jij bent gelukkig met eigen Acers! Kijk maar eens wat voor moois je kunt maken: https://www.madebybarb.com/2018/11/05/marvellous-maples-eco-print/
    Prettige zondag, Tineke

    1. Wat een leuke link!
      Ook voor anderen zeker een aanrader!
      Ja, ik geniet volop van m’n Acer in de tuin. En ik herinner me nog een paar jaar geleden, toen moest ons huis geverfd worden en de Acer had nèt al z’n blad laten vallen. De schilders begrepen niet helemaal dat ik dat blad mooi vond om nog een tijdje op de grond te hebben liggen. En nu lees ik dus door deze reactie dat ik dat dat blad ook gebruikt kan worden om mee te verven. Dat lijkt me zeker wel iets om nog eens uit te proberen. Hopelijk lukt het jou ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.