Alfabetten om te borduren

Al heel lang leerden jonge meisjes alfabetten borduren, want die vaardigheid hadden ze later nodig om hun linnengoed te merken. De oefenlapjes werden later gewaardeerd om hun uitstraling, en daarna kwam er een hele ontwikkeling op gang waarbij alfabetten op velerlei wijzen werden versierd en vormgegeven. Ook losse letters en monogrammen kregen velerlei vormen en variaties en zijn mooi om te maken en om te zien. Voor de laatste dag van mei verzamelde ik een stapeltje Alfabet-boeken en tijdschriften en losse patronen. In de vele borduurtijdschriften die ik in m’n shop heb staan, zijn ook volop alfabetten te vinden, maar deze tijdschriften en boeken gaan er specifiek over. Er zit een Amerikaans Alphabet Patch tussen, en een Duits Lehrmuster. Er zitten boeken tussen van bekende schrijfsters, zoals het boek Letterdoeken (José Sterrenburg) en het fijne Letter Borduurboek (van Jutta Lammèr) en het kleine boekje Alfabet in kruissteek (Lis Paludan). Het mooiste boek (vind ik zelf) is het Acébedaires van Mango en het mooiste tijdschrift de Burda met vele alfabetten in kruissteek. Het Letterboekje van Margriet (uit 1980) heb ik zelf vroeger nog gebruikt (maar dat borduurwerk kon ik zo gauw niet vinden, maar wèl een ander alfabet wat ik in die tijd borduurde, in donkerrood. Het is me nog altijd dierbaar).

Van alle mogelijkheden om iets te borduren zijn alfabetten misschien wel het meest bekend. Een geborduurd alfabet is altijd mooi om te zien! Het geeft ook iets ‘afs’. In de maand mei heb ik allerlei boeken in m’n shop geplaatst en dit is nu voorlopig de laatste serie boeken die ik in m’n shop zet. Na m’n vakantie weer verder! Want na die XYZ is er ook altijd weer een ABC.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Jeansbloem

Zicht op Zutphen hoog water

Randje per week

Borduurwerkje schaatsen

Reacties

  1. Evelize le Bruin zegt:

    Hallo Margriet, weer een uurtje genoten van je nieuwsbrief. Dan dwaal ik weer verder in oude blogjes. Heerlijk. Mijn schoolvriendin, ook 85, zou de brief ook graag ontvangen. Zou je hem ook naar haar willen sturen? Haar e-mailadres is: … Bij voorbaat dank. Hartelijke groeten en een fijne vakantie. Evelize le Bruin

  2. Margriet Hof zegt:

    Hallo Evelize, bedankt voor je reactie op m’n nieuwsbrief. Ik vind het leuk dat mensen er een uurtje leespezier aan beleven!
    Voortaan zal ik de nieuwsbrief ook sturen naar je vriendin, maar ik heb haar mailadres in deze reactie verwijderd (vanwege de privacy).
    Hartelijke groet!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen