Alleen nog maar boeken over streekdrachten

Naar de gladiolen: een prachtig Klederdrachtmuseum wat nog maar vier jaar geleden in een 17de eeuws grachtenpand aan de Herengracht was gevestigd. Zonder subsidies maar mèt veel enthousiasme had dit museum voorzien in een leemte in presentatie en kennisoverdracht van het rijke verleden van de nationale streekdrachten. En eveneens zònder overheidssteun moest dit museum nu haar deuren sluiten, vanwege de gevolgen van de corona-maatregelen. Ik vind het een schande, dat de overheid het belang van dit museum niet heeft willen inzien.

Het enige wat nu nog overblijft zijn presentaties in andere kleine musea en boeken. Ik legde een nieuw boek ’tussen de gladiolen’ en dat is Het Streekdrachtenboek, en ik legde het ook nog een keer op één van de vele boeken die zijn verschenen toen het nog mogelijk was dat er foto’s werden gemaakt van mensen die de streekdracht in ere hielden.
Natuurlijk kunnen we zeggen: gelukkig dat die boeken er zijn, maar toch is het erg jammer dat een museum wat de eigen kleding-geschiedenis presenteert gewoon verdwijnt.

Begin juli moest dit museum haar deuren sluiten en ik vond het nodig om hier eind juli nog even aandacht aan te besteden.

3 reacties op “Alleen nog maar boeken over streekdrachten”

 1. Bettie van de Griend

  Nou… een schande… dat vind ik niet. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden en dit is er een. Ik heb begrepen dat de collectie wordt ondergebracht in het Zuiderzeemuseum en dat lijkt me, als ze het tenminste tentoonstellen, een uitstekende plek.
  Jammer is het wel. Ik had het museum net ontdekt, in januari en ik heb er van genoten. Maar ja…

 2. Ik vind het wel fijn dat ik er een keer ben geweest, maar eerlijk gezegd viel de presentatie me een beetje tegen. Er was veel te zien, daar lag het niet aan. Op het gebied van de toelichtingen was het echter aan de magere kant.
  Verder had ik ook drommen toeristen in het museum verwacht en die waren er nou juist helemaal niet (mijn bezoek was voor het Corona-tijdperk). Kon je wel fijn rustig kijken trouwens. Eigenlijk was het er toen al veel te stil.
  Amsterdam heeft/had ook zoveel musea!

 3. Zo jammer voor de initiatiefnemers van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam, zij hebben er zo hard aan gewerkt. Klederdrachtgroep Mooi Zeeland heeft ook haar bijdrage geleverd in het museum door de Zeeuwse dracht op te stellen in de Zeeuwse Kamer. Hopelijk kunnen we in de toekomst toch weer genieten en kijken in het museum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.