Alles buitelt en kakelt en knettert door elkaar

Al langere tijd is het nieuws nogal enerverend om te volgen en dat wordt niet minder maar eerder meer. De laatste tijd is het ook nogal veel, met elke dag ook weer nieuws uit andere landen. Op 4 mei kwam de president uit de Oekraïne op bezoek en dat zorgde mede voor een gemengde herdenking. Op 5 mei vierden wij de bevrijding maar regende nogal, op 6 mei vierden ze in Engeland een kroning en daar wilden we ook wat van zien. Op 8 mei is het voor Europa Victoryday, om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, maar m’n dochter klaagde dat dat in België allang geen nationale feestdag meer is want dat was te duur. En in Frankrijk moest de president een krans leggen zonder publiek erbij want dat zou niet goed gaan anders. Gister op 9 mei is er dan in het nieuws hoe Rusland die voor hen belangrijke dag ‘viert’ en zoeken we naar tekenen dat dat minder is dan ze zelf wilden. Een correspondent van de vrije pers moest vanuit veiligheidsoverwegingen terugkeren en kan haar woorden en zinnen niet meer samenstellen vanuit de plek waarvan we graag wilden weten hoe het daar nu ècht is.

En dan is het vandaag 10 mei. Mijn moeder had het vroeger vaak over die tiende mei van 1940. Ze vertelden hoe al die ronkende vliegtuigen overvlogen, en hoe beangstigend dat was. Het was het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na al die vreemde herdenkingen van de afgelopen dagen, en de berichtgeving daarover, viel het me op dat er vandaag géén berichten waren over het begìn van die oorlog. Eigenlijk ieder jaar niet of nauwelijks. Ik denk er zelf wel vaak aan, op 10 mei. Dan denk ik weer aan hoe mijn moeder vertelde van die vliegtuigen.

Ze bewaarde een schrift, uit 1948, en dat vond ik weer terug. Het was haar handenarbeidschrift. Ik doe vandaag ook een beetje handenarbeid. Ik begon weer aan een nieuw borduurwerkje. Met letters schots en scheef, dat vond ik wel toepasselijk. Alles door elkaar.

En dan ook nog al die muziek. Marsmuziek bij herdenkingen, Festialmuziek bij bevrijdingen, Koormuziek en Operamuziek bij een kroning, Knetterende Songfestivalmuziek. En Bouwmuziek. Het is gewoon één grote kakafonie in de wereld. Maar die kan ik niet borduren. Ik hou het bij die letters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.