Als een doekrol

2022 is als een doekrol: het is nog onbekend hoe het zich zal uitrollen. Zal er meer duidelijk worden over de situatie waarin de wereld zich bevindt?
Doekrollen (of dookrollen) werden vroeger gemaakt door huisvrouwen. Hun hele voorraad huishoudlinnen lag in rollen in de mooie houten kasten. Dit mini-rolletje (je zag het ook hier op een oudejaarsfoto) is een latere nabootsing van de vroegere linnen rollen. Een leuk idee (als je nog een lap wit linnen hebt) in een tijd waarin breirollen en haakrollen volop in de mode zijn.

Er is nog meer traditie: al eeuwenlang wordt Psalm 90 gelezen op oudejaars- of nieuwjaarsdag. Het is de oudste psalm uit de geschiedenis, die waarschijnlijk door Mozes is geschreven. Vandaag zijn de kerken dicht, maar de psalm wordt wereldwijd op veel plaatsen in gezinnen gelezen, en digitaal in nieuwe berijmingen aan elkaar doorgegeven. Wij lazen deze psalm ook.
De psalm plaatst de eindigheid en nietigheid van de mens tegenover de eeuwigheid en macht van God.
Een citaat uit dit oude gedicht:
“Vervul ons in de morgen met uw vreugde,
en laat uw liefde ons vandaag verheugen.”

Bij het afrollen van de doekrol en de boekrol geven deze woorden mij moed en kracht. Elke morgen is er vreugde en vertrouwen!

2 reacties op “Als een doekrol”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013