Ansichtkaarten met streekdracht

In plaatsen waar heel lang streekdracht is gedragen, werden ook volop ansichtkaarten gemaakt en verkocht. Voor de vele toeristen een makkelijk kaartje om even naar huis te sturen. In het vorige blogje liet ik wat kaarten uit Staphorst zien, en er zijn er nog veel meer gemaakt: hònderden!

Veel plaatsen waar de streekdracht lang is gedragen, organiseerden (en organiseren nog steeds) dagen waar veel toeristen op afkomen, zoals Staphorsterdagen, Urkerdag, en Vlaggetjesdag, waar dan de eerste haring in Scheveningen wordt verkocht. Dan zijn er ook veel ansichtkaarten nodig, die foto’s bieden met hoe dat vroeger een algemeen beeld was, en niet alleen op die speciale dagen.

De kaarten gingen mee met de tijd. In de tachtiger jaren waren fleurige collage-kaarten met meerdere kleine foto’tjes gebruikelijk. Elk foto’tje laat een aspect van het toenmalige of al bijna voorbije straatbeeld zien, met mensen in de eigen dracht in de hoofdrol.

En van plekken waar veel toeristen op af kwamen en komen, zoals Volendam, zijn ook veel kaarten gemaakt en verstuurd. En bewaard en verzameld.

Maar de oude kaarten van zo’n karakteristiek vissersdorp zijn er ook nog! Die zijn eigenlijk veel waardevoller. Hoewel ook die vroeger al een beetje werden geromantiseerd in ingekleurd. Toch laten ze het leven van de vroegere bewoners wel goed zien.

Deze kaarten van Hindelopen zijn gemaakt om de kleding zo goed mogelijk weer te geven. Soms met een foto van een opstelling in een museum, als de kleding maar goed centraal staat.

Maar de oude foto’s zijn toch het meest interessant. Kaartenseries zoals van het Brabant dorpsleven en De Veluwe van Vroeger geven een beeld van hoe dat leven vroeger was. Zo zaten de boerinnen met hun grote hoofdtooi of hun strakke mutsen na afloop van het vele werk in hun boerderijen en huisjes.

En zo vullen de bewaarde ansichtkaarten het beeld aan van hoe het Nederlandse leven, waarin in dorpen en streken de eigen dracht werd gedragen. Deze kaarten plaats ik eerst maar eens in m’n shop, en als blijkt dat er belangstelling voor is dan heb ik nog veel meer, ook van de andere streekdracht-plekken.

2 gedachten over “Ansichtkaarten met streekdracht”

  1. Al die foto’s die op de Zeeuwse klederdrachtenkaart staan waren allemaal ook als losse kaarten te krijgen. Tot en met 1979 heeft mijn moeder die jaarlijks stapelwijze verstuurd. Ik kwam ze zo’n 15 jaar terug nog in Veere tegen, de verkoper mij vertelde dat hij ze had gemaakt en één van de 3 meisjes even verderop woonde. Mijn favoriet was, is en blijft die met het stadhuis van Veere, maar ja, dat is persoonlijk jeugdsentiment.

    1. Margriet Hof

      Hallo Hennie,
      Jouw ‘persoonlijk jeugdsentiment’ is juist illustratief voor denk ik wel meer mensen, voor wie die kaarten vroeger betekenis hadden omdat ze aan hen werden toegestuurd. Vooral toen we jonger waren, was het ontvangen van zo’n kaart een fijn moment. Maar als je er zulke herinneringen aan hebt zoals jij, ja dan snap ik dat het zien van die kaarten die positieve associaties weer naar voren brengt.
      Overigens had ik ook al gemerkt dat op de collage-kaarten dezelfde foto’s waren gebruikt die ook als losse kaarten in omloop waren.
      Mijn hele verhaal van de blogjes was: dàt was de tijd dat die foto’s nog gemaakt konden worden. Gewoon van buurmeisjes, en vele anderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.