Antimakassar

Wel eens een gehaakt kleedje gezien wat niet rond is? Goede kans dat het een antimakassar-kleedje is. Deze werden gehaakt om over rugleuningen en stoelleuningen te leggen. Makassar was een merknaam van vette haarolie, die aan het begin van de 19e eeuw veel door mannen werd gebruikt. Niet alleen hun haar werd vet, maar ook de stoelen waar hun hoofden tegenaan leunden. Om te voorkomen dat de dure stoelen lelijk werden van het vet, werd op de plek waar de hoofden de stoel raakten een gehaakt kleedje gelegd. En deze groeiden ook weer uit tot ware kunstwerkjes, waarin allerlei motieven werden ingehaakt.

In Nederlandse tijdschriften werden de kleedjes in de zeventiger jaren opnieuw geïntroduceerd met de opmerking dat ze weer hun weg vinden in Nederlandse woonkamers. Dat is ook te zien aan de foto, die ik precies eender in twee verschillende tijdschriften tegenkwam. En ook in Amerikaanse huizen waren ze volop te zien. Mijn dochter nam een oud Amerikaans tijdschrift mee, wat helemaal bestaat uit patronen voor deze ChairBacks. Ze was er verbaasd over, want ze had zoiets nooit gezien. “Anti Makassar!’ zei ze, éérst je haar vet maken en dan kleedjes haken om je stoel te beschermen!” Het ìs misschien ook wel een beetje raar. En als je het zo uitspreekt, lijkt het wel een geschikte kreet om misschien nog eens vaker je verbazing uit te roepen: Anti makàssar!

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Positieve reacties op mijn blog

Poppenboeken-en-poppekleertjes

Het ‘nieuwe’ poppenboek

Boerderijen borduren

Tapisserie op monostramien

Comments

  1. Wist niet dat de gel de reden was van de handwerkjes. Heb inderdaad mijn moeder dikwijls tegen mijn vader horen zeggen: pas op voor mijn zetels met uw vette kop, leg dat dat kantje

  2. Jacqueline zegt:

    Leuk om te lezen wat een antimakassar-kleedje is, ik had er wel eens van gehoord maar wat het was wist ik niet. Het is trouwens heel gezellig om hier eens rond te kijken en dan een hobbyboek te vinden waar ik al zo lang naar zocht binnen twee dagen had ik het in huis echt TOP.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen