Ariadne Handwerkbibliotheek: twintig delen

In gesprek met Henriette Beukers

In januari publiceerde ik een foto van een stapel boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek. Ik schreef erbij dat er geen lijstje bestond van alle verschenen titels en ook dat het niet duidelijk was uit hoeveel delen de serie bestond. Ik nodigde lezers van mijn blog uit om nog aanvullingen te geven. Daar werd diverse keren op gereageerd: bedankt! Een paar dagen geleden kwam er nog een correctie van iemand, want het boek over weven heet “Weef met plezier” en niet “Weven met plezier”. Telkens als er een aanvulling kwam, noteerde ik die bij mijn lijstje en dat kun je nog terugvinden bij dit blogje.

Kort nà dat blogje over deze Handwerkbibliotheek-delen, had ik de gelegenheid om Henriëtte Beukers te ontmoeten. Dat was nog eens een mooie gelegenheid om het aan haar zelf te vragen! Zij was de hoofdredactrice van die serie en ze bevestigde dat die uit twintig delen bestaat. Ook kocht ik bij die gelegenheid haar nieuwe boek: “Rondom Textiel” en daar las ik op pagina 5 ook hetzelfde. Nu deze oude boeken weer actueel zijn is het voor verzamelaars leuk om te weten dat je bij twintig kunt stoppen met zoeken naar nog weer nieuwe delen.

Toen ik naar dat kleine kerkje ging, waar Henriëtte Beukers ook haar mooiste textiel-stukken tentoonstelde, was het net “Warme truiendag” geweest, maar het was er niet meer van gekomen om daar nog wat over te schrijven. Dus dat doe ik nu nog maar. Op de foto heb ik mijn eigengebreide trui aan die ik maakte als tiener. Van schapewol die door mijn schoonmoeder was gesponnen. Dàt waren nog eens tijden! Ik heb hem al die jaren op zolder bewaard en voor de warme-truien-dag had ik hem tevoorschijn gehaald. Paste nog! Eigenlijk wel een toepasselijke trui om te dragen tijdens de ontmoeting met de vrouw die in de diezelfde tijd al die mooie boeken schreef!

Hieronder nu het complete lijstje
(de foto is van de delen die ik te koop heb)

Het grote kruissteekboekStapel boeken uit Ariadne handwerkbibliotheek
Nieuwe borduurideeën
Wandkleden maken
Plezier met lapjes
Lappenpoppen en beesten
Batik met plezier
Joegoslavisch borduren
Sprang – Egyptisch vlechten
Spinnen met plezier
Groot Perzisch Ajourboek
Zelf tapijten maken
Kwasten, koord en franje
Borduren voor iedereen
Frivolité vroeger en nu
Onze klederdrachten
Motieven uit Peru
Weef met plezier
Borduur met plezier
Anders breien en haken
Haken met plezier

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Antieke borduurwerkjes met rode randjes

Vogelmotieven

Elke keer dezelfde foto is saai

Zwarte jas voor de Dickens-festivals

Comments

 1. Ja deze serie boeken heb ik ook,ga eens tellen of ik alle 20 boeken heb, maar ik zal er dichtbij komen, denk ik. Wat leuk dat je de vrouw hebt ontmoet van die leuke boeken! Bijzonder! Moo blogbericht overigens! groetjes Joke

 2. Erg leuk dat je haar ontmoet hebt en de mogelijkheid had om te praten! En nu dus de lijst compleet, super! Vorige week zag ik er ook een paar van liggen, in een kringloopwinkel.

 3. Tineke zegt:

  Wat leuk dat je Henriette Beukers hebt ontmoet. Ze is een groot inspirator voor veel vrouwen geweest. Ook voor mij.
  Ik heb jammer genoeg maar 1 boek van de serie, Joegoslavisch borduren.

  • Margriet zegt:

   Hallo Tineke, Maar dan heb je wèl net één van de mooiste delen uit deze serie! En wie weet vind je nog een paar delen erbij. Als je van borduren houdt, dan kan ik je van harte “Het grote kruissteekboek” aanbevelen.

 4. Ik heb 3 delen uit de serie, namelijk die van Lis Paludan. Ik vind haar poppetjes zo grappig, ik kan er geen afstand van doen…

  • Margriet Hof zegt:

   Dat zijn ook drie hele leuke delen! Ik snap wel dat de Ariadne handwerkbibliotheek er voor koos om deze boeken in de serie op te nemen.
   Enne… niet alleen de boeken hèbben hè? Ook nog eens wat er uit màken!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen