Ariadnes uit 1964

Handwerken in 1964: Patchwork heette lapjeswerk. Er werden veel kleine kleedjes gemaakt. En theemutsen en placemats. En lappenpoppen waren ook populair. Truitjes heetten jumpers. Er werd volop met vilt gewerkt. Mooi zijn voor Pasen werd in die tijd meer benadrukt dan mooi-zijn voor Kerst, met snoezige jurkjes voor kleine meisjes. Voor baby’s werden de mooiste truitjes gebreid, en jongens droegen kleine blazers. Moeders deden hun best om voor hun gezinnen kleren te naaien en te breien en hun huizen te verfraaien en met deze oude Ariadnes komt die oude tijd weer in herinnering.

Er zijn naar mijn idee maar weinig oude Ariadnes bewaard waard de werkbladen nog bijzitten, want die waren in 1964 groter dan het tijdschrift zelf. Ze staken dus heel onhandig uit dus ik denk dat veel mensen ze daarom hebben weggedaan. Maar bij deze oude nummers zitten ze er nog bij.
Aan het eind van februari nog wat oude handwerktijdschriften voor m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Folklore

Ruitenquilt

Schilderij geborduurde kruiden

Ikat weven

Comments

 1. miekequilt zegt:

  In 1964 was ik 10. Leuk dat je die bladen nog hebt. Ik zie Paulus de boskabouter en een patroon van hexagonnen. Hopelijk vinden ze hun weg naar iemand die er blij mee is.

  • Irene Pieters zegt:

   Dat silhouetje heeft mijn moeder geborduurd, het was een serie, volgens mij. En die lappenpop kan ik me ook herinneren. (oma spreekt ;-))

 2. Margriet Hof zegt:

  Zelf kwam ik ook een patroontje tegen in deze jaargang wat ik me van vroeger herinner, alleen ik had me nooit gerealiseerd dat dat patroontje in een Ariadne had gestaan. En zelfs niet dat m’n moeder die dan kennelijk had. Vroeger waren er niet zoveel handwerkbladen als nu en ik denk dat de dingen die we zagen bij ons opgroeien wel indruk op ons maakten! Leuke herinneringen nu!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen