Bandweefsel uit Mexico

Tasje bandweefsel Mexico
“Soms krijg je een stukje handwerk onder ogen, dat je direct aanspreekt. Zo verging het ons met een aantal geweven banden met geometrische motieven en gestileerde mens- en dierfiguren, afkomstig uit Mexico. Het weefsel ziet er op het eerste gezicht ingewikkeld uit en de nieuwsgierigheid was opgeroepen: wat voor mensen hebben dit geweven en hoe?”
Zo begint een artikel uit één van de eerste nummers van het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen. De naam staat er niet bij, maar het is wel zeker dat Henriette Beukers dit schreef. Dit was vaak haar invalshoek uit die lange tijd dat zij en haar man het tijdschrift maakten. Het artikel gaat verder met uitleg en achtergrondinformatie over de speciale bandweeftechniek. Die blijkt uit S. Thomas Jalieza te komen, Handwerken zonder grenzen nr. 4een dorpje 500 km. ten zuiden van Mexico City. Vanaf een asfaltweg, waar een bos rijdt, loopt een hete, stoffige weg naar een paar hutjes. Een eindje verderop een kerkje en een marktplein. In de schaduw, onder de bomen, zitten wat vrouwen en kinderen te weven. De bomen dienen tevens om de kleine heupgetouwtjes aan vast te maken. Als je zo’n introduktie leest, dan zit je gelijk midden in het verhaal. Daarna volgt een beschrijving hoe ze erachter kwam hoe het effect van de ruitvormpjes is ontstaan. De banden hebben een gewone één op en één neer geweven rand. Het middendeel vertoont de figuren. En daarbij is de achterkant tegenovergesteld aan de voorkant. Allemaal interessant voor weefsters, die het leuk vinden om de verschillende vormen van weven te bestuderen.

Een tijdje geleden liet ik dit tasje al even zien op m’n blog, en schreef dat ik er nog op terug zou komen. Nu kan ik dat doen, want ik vond deze oude Handwerken zonder Grenzen, waar een beschrijving in staat. Ik ben zeker niet de enige die het interessant vindt om te weten waar bepaald handwerk vandaan komt en met welke techniek iets is gemaakt. Toen ik dit tasje eerder liet zien, kreeg ik gelijk al een vraag welke techniek er was gebruikt. Voor liefhebbers van wat bijzonder handwerk plaats ik dit tasje in m’n shop, en voor alle anderen: die oude nummers zijn nog steeds een rijke bron van achtergrondinformatie. Zo leuk om zo’n tasje tegen te komen en dan in een oud nummer te kunnen uitzoeken waar het vandaan komt!

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.