Batikdoekjes aan zee

De batik-techniek is bij uitstek geschikt om grip op lijnen los te laten. De speciale afbind-methoden bepalen waar de verf wel en niet kan komen en daar heb je als batikster geen invloed op. En dan is het spannend wanneer je na het verfbad de touwtjes losmaakt en zie hoe de kronkelige verflijntjes hun sporen hebben nagelaten.

We liepen op Texel zo ver mogelijk door, langs en door het water, tot waar een touw bepaalde dat hier de natuur nòg ongerepter moest blijven. Hier gingen we even zitten voor een boterhammetje (en een slokje uit de thermoskan, die op de volgende foto’s is te zien). Wanneer ik naar zee ga, heb ik vaak deze batikdoekjes in de rugzak, waar ik dan even m’n brood op kan leggen. Toch een beetje hygiëne, hoewel ik verder niet zo moeilijk doe. De meeste aandacht gaat op zo’n moment vooral naar het kijken naar de grillige vormen die de natuur zelf maakt, het kleurenspel van witte wolken tegen de blauwe lucht, weerspiegeld in het rimpelloze water. En dan geniet ik er nog extra van als ik dat hele vormenspel terug zie in die batikdoekjes.

1 reactie op “Batikdoekjes aan zee”

  1. Mooie foto’s Margriet. Ik kan het niet goed genoeg zien, maar deze batik “doekjes” hebben toch niets met tie-dye te maken. Ze worden met was gemaakt die met een tjantjing wordt aagebracht. De “gekreukte” plekken ontstaan doordat er breukjes in de was ontstaan en de verf kan doordringen. Met het afbinden kun je nooit zulke fijne patronen maken als die hier in de rand en in het midden zitten toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013