Batiks uit Pekalongan

In de tentoonstelling Wax (in museum Het Hoogeland in Warffum) worden enkele oude batik-stoffen en sarongs geëxposeerd, en wordt het verhaal verteld hoe de batiks in Nederlandse textieldrukkerijen werden nagemaakt voor de export. Deze export was eerst bedoeld voor de kolonie Oost-Indië en veroverde later de markt van West-Afrika, in aangepaste dessins.
In de diverse regio’s van Java werden eigensoortige batiks gemaakt. De sarong op de onderste foto is een echte batik uit Pekalongan (Java). De naam ‘batik’ is Javaans voor ‘veel puntjes’, en ik vond het een mooi contrast met de strakke lijnen van hoe deze sarong daar hing.

Het waren niet alleen economische motieven die Nederlandse drukkers dreef tot mechanische produktie van deze stoffen. Er was destijds ook de gedachte dat men tot taak had de welvaart van de inheemse bevolking in Indonesië te bevorderen. Eén van de middelen daartoe was het stimuleren van de kunstnijverheid.
Ook gingen onderzoekers zich verdiepen in de grote variatie van batikmotieven en werd er kennis verzameld over de achtergrond en de produktie van Javaanse batiks. In 1914 verschenen enkele standaardwerken die nog steeds toonaangevend zijn. Maar in die standaardwerken was nog te weinig aandacht besteed aan de batiks uit Pekalongan. Die omissie werd ingevuld toen in 1980 een boekje verscheen over de Batikkerij Van Zuylen te Pekalongan, over de batiks die als sarong werden gedragen in Indië door Europese en Chinese dames. Deze sarongs werden op bestelling gemaakt in batik-bedrijfjes. Ik vond het leuk om te zien dat de sarong op de tentoonstelling afkomstig is uit Pekalongan, en plaats met plezier genoemd boekje nu in mijn shop. Daarin is nog veel meer informatie en vooral veel mooie foto’s te zien.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geliefde natuur-borduur-patronen van Eva Rosenstand

Poezenkaarten

Log cabin kussen

Ons afscheid van Amersfoort

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen