Beeldig borduren

Geborduurd kussen bij witte judaspenning
Als we aan borduren denken gaat het meestal over kruissteek. Tapisserie (halve kruissteek) begint nu weer wat op te komen en ook de naaldkunsten zoals Hardanger (open naaiwerk). Maar borduren in platsteek zien we nog niet zo vaak. Dit kussen heb ik nu weer een tijdje op m’n bank liggen (ik wissel m’n kussens vaak af) en iemand die op bezoek kwam en zelf veel borduurt bewonderde het en zei spijtig: “Dat hebben we vroeger eigenlijk nooit echt geleerd.” Maar de boekjes met voorbeelden wàren er wel! Ik ben bezig weer een aantal boeken aan het toe te voegen in m’n shop en daar was ook het boekje “Beeldig borduren” bij. Het staat stampvol met patroontjes die in platsteek kunnen worden geborduurd. (Ik wil geen misverstanden wekken: die motiefjes zijn wel wat kleiner dan op dit kussen.) Dit boekje “Beeldig borduren” maakt deel uit van de Ondori-boekjes van Japanse oorsprong. Ik heb er meerdere en het zijn hele leuke en inspirerende boekjes.

M’n kussen nog even: dat maakte ik zelf van een geborduurd Geborduurde bloem in platsteek(tweedehands) kleedje, wat ik veel te mooi vond om in de kast te laten liggen. De foto maakte ik bij de bloeiende Judaspenning. Meestal zie je hem in het paars, maar er is dus ook deze witte variant. Vorig jaar stuurde ik wat zaadjes naar bloglezereressen en ik ben benieuwd of het bij hen opgekomen is. Het is een plant die zichzelf uitzaait en ik laat hem gewoon bloeien waar hij opkomt, en dat was nu strak tegen de muur aan. Omdat ik dat óók ‘beeldig’ vind staan.

Geborduurd kussen in tuin

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Serie voorbeelden & technieken

Boeken over Art Quilts

Naaldkunst en Needlecraft

Geborduurde randjes

Comments

 1. esther zegt:

  wat een mooi kussen is dat geworden. ja de judas penning, mooi in blooi en mooi asl de “penningen” komen. ik geniet weer van al je blogjes en ik ga zeker even neuzen tussen de boeken in de winkel.

  oja , even mijn leeftijd. 48. reageren gaat voor mij makkelijk, maar het handwerken vast minder vaardig dan de 70 jarige bloglezers.

  groetjes esther

  • Margriet zegt:

   Hallo Esther, Wat mooi geformuleerd: de ouderen hebben veel handwerk-vaardigheden en de jongeren kunnen makkelijker via internet reageren. En leuk dat we elkaar op internet zo af en toe kunnen ontmoeten.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen