Beiers Bont

c
Vorige week dronk ik koffie op één van de leukste overdekte terrassen van Nederland: Burgers Bush.
Niet jaloers zijn, want er ging eerst een tandartsbehandeling aan vooraf. Maar wel leuk om dan daarna op een mooi plekje even bij te komen.
Van eerdere bezoeken wist ik dat het daar behoorlijk vochtig is. Geen nood: ik had een kleedje in de rugtas. Om het appeltaart-momentje te ondersteunen. Het is gewoon een tik van me om overal een bijpassend kleedje te willen hebben, en deze kleedjes zijn reuze geschikt voor zo’n koffie-corner.
Nu kreeg ik een vraag van iemand die goede herinneringen heeft aan de kleedjes die haar oma vroeger maakte, maar ze kan helaas niet meer aan haar vragen hoe ze dat deed. Of ik misschien patronen heb. Die heb ik op dit moment niet (hoewel ik wel een oude Ariadne vond waar een doorrijg-steek wordt getoond), maar ik heb een ander idee. Ik maakte een foto van alle kleedjes die ik op dit moment in m’n shop heb. Gelijk mooie kerst-kleuren. De verschillende sier-steken zijn daarop goed te zien. Misschien kun je zo’n rand nu ook zonder patroon wel namaken want het wijst zich vanzelf.

Kleedjes van Beiers Bont worden nog steeds gemaakt door oudere dames in verzorgingstehuizen of bij Wellfare-afdelingen en die kleedjes worden dan verkocht op plaatselijke markten. De stof is vaak nog wel te koop in handwerkwinkels. De stof wordt geweven door Van den Acker, een Nederlandse weverij in Brabant. Het is katoenen stof en je kunt ook het beste katoen gebruiken om je sierlijke doorrijg-steken te maken. Niks ouderwets aan: gewoon hip!
En bont dus.

Beiers bont

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Granny square deken langs de IJssel

Oude patronen met alfabetten

Handwerkboeken voor beginners en gevorderden

Borduurmotiefjes kerst

Reacties

 1. ooit een tafelkleed gemaakt in Beiers Bont en leg het nog regelmatig op. Heb zelfs nog alles liggen om nog een tafelkleed te maken voor als mijn tafel groter moet gemaakt worden bij veel visite

 2. Beiers bont, nostalgie, ik maakte zelf zo’n kleed. Ik was niet van ‘rood’ maar wel van ‘donkerbruin’, een kleur die je minder ziet in het Beiers bont.
  Op deze blog met Zwitsers borduurwerk (broderie Suisse) zie je andere ‘ruitjesstof’.
  http://www.broderiesuisse.it/2016/08/#sthash.cm2m0zJ0.dpbs
  Ik vond (en vind) het nog altijd magisch om ruitjes te ‘veranderen’
  Margriet, ik denk dat jij vooral deze leuk zal vinden:
  http://www.broderiesuisse.it/wp-content/uploads/2016/08/agosto-margherite1.jpg

  Voor wie patronen zoekt is Pinterest een aanrader.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen