Bekende ontwerpen van de kruisjeskoningin

Aan het eind  van mijn reeks blogjes over van alles wat met merklappen te maken heeft, mag een blogje over de vele patronen van Mies Bloch niet ontbreken! Zij werd wel de ‘kruisjeskoningin’ genoemd, omdat zij zòveel Nederlandse taferelen heeft weergegeven in kruissteek. Haar patronen werden heel bekend, mede omdat zij gepromoot werden door tijdschrift Margriet. In 1976 heeft dit tijdschrift toen ook een Kruissteekboek met acht losse patroonvellen uitgegeven, en een boekje met afbeeldingen van al die borduurwerken: een boerderij, een postkoets, een droogbloemenboeket, molens, boten, uithangborden etc. Veel typisch Nederlandse onderwerpen.

Vandaag was de vroegere echte koningin jarig, en lang nadat zij geen koningin meer was bleef het toch op 30 april koninginnedag. Dus nu een geschikte dag voor om dit borduurwerk te laten zien. Toen Beatrix nog prinses was heeft Mies Bloch van een aantal aspecten van haar leven en liefhebberijen ook een merklap gemaakt. Het patroon bood veel oranje-gezinde mensen een mogelijkheid om zelf ook zo’n lap te borduren en later in te lijsten en tussen de oranje-verzameling te hangen. Deze prachtig ingelijste lap wil ik aanbieden aan paleis het Loo, omdat ik hen het idee wil doorgeven om ook eens een tentoonstelling te wijden aan de geborduurde oranjeliefde. Dit ingelijste schilderij zou een mooi object zijn voor zo’n expositie, waar nog veel meer oranje-borduurwerken zouden kunnen worden getoond.

Terug naar de borduurwerken van Mies Bloch, met de vele Hollandse tafereeltjes. Deze waren in de jaren zeventig en tachtig heel populair en daarna verdwenen ze wat uit de aandacht. Maar nu worden ze weer geliefd en verzameld en worden ook de patronen weer gezocht! En niet alleen in ons land: ook in Japan zijn deze patronen heel geliefd! De dochter van Mies Bloch vertelde me dat daar nu ook een boek met deze patronen is uitgegeven (en dat zou ik graag nog eens zien).

Paard en wagen, kaasdragers, waterput, koets, schaatsen, ophaalbrug, mensen op straat, klok en kraantjeskan: alles wat typisch Hollands kon en kan geborduurd worden! En op die manier vastgelegd en herinnerd worden: heel het vroegere Hollandse leven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.