Belevingsvlucht


Een spannende dag vandaag voor de regio midden Nederland. Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt vandaag de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Op een kaart is te zien hoe laat het vliegtuig boven de vele dorpen en langs enkele steden vliegt en dan kunnen we met eigen ogen zien en met eigen oren horen wat een passerend vliegtuig op relatief lage hoogte doet. Deze vlucht is in opdracht van het ministerie en wordt een ‘belevingsvlucht‘ genoemd.

Een paar dagen geleden maakte ik nog een wandeling over de mooie en rustige Veluwe. Zo’n wandeling is soms ook een ‘vlucht’ voor al te veel ‘beleving’ namelijk in de buurtuinen. Dan is het fijn om op mooie dagen even lekker weg te gaan. En het is heerlijk dat er in Nederland nog plekken zijn waar het stil is, bijvoorbeeld in onze bossen. Nu maak ik me net als veel andere mensen zorgen dat het ook dáár niet meer stil zal zijn, als de vluchten op Lelystad doorgaan. Wat erg zou dat zijn! Ik heb de stralend groene foto die ik maakte daarom in zwart-wit weergegeven, maar ik hoop natuurlijk dat het zover niet gaat komen.

Wat verandert alles toch snel! Het is nog maar zo kort geleden dat er veel meer rust was in het land. De ansichtkaarten die ik hierbij laat zien geven iets weer van die tijd. De poppen dragen Veluwse Werkdracht, Opknapdracht en Kerkdracht.
Het zijn bijzondere kaarten want de poppen op de foto’s zijn gemaakt door Fie van Dijk uit Lunteren. Zij is onder handwerksters welbekend en is al tientallen jaren actief in de handwerkwereld en ze is dat nog steeds.

Wij dragen op een heel andere manier onze werk- en kerkdracht, maar wat zouden we er van ‘opknappen’ als als die vliegplannen niet doorgaan en we straks nog gewoon de stilte kunnen beleven in bos en buiten.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Diverse geborduurde schilderijtjes

Wat niet door de schoorsteen paste….

Uitrustkussentjes

De zware storm van 18 januari

Tapisserielap uit 1887

Reacties

 1. Juist deze zwart-wit foto heeft een heel bijzondere sfeer.
  Heel mooi…en doet me ook denken aan mijn jeugd.
  Niet dat alles toen zwart-wit was…..behalve op tv dan ;-)…maar het verleden wordt toch wat grijzer.
  Ook al leken de zomervakanties toen máánden te duren en was het áltijd zonnig.
  (wat een geheugen toch kan doen met een mens)

  Ondertussen is het leven veel hectischer geworden en drukker en met meer lawaai….zelfs in de bossen.
  Soms sta ik heel vroeg op…..dan is de wereld nog zo mooi stil 🙂

  • Margriet Hof zegt:

   Ja, dit zijn de weken om vroeg op te staan en te genieten van stille uren; leuk dat jij dat ook wel eens doet!
   En mooi dat je zulke goede herinneringen hebt aal lange zonnige zomers, die maanden leken te duren. Misschien gaat dit ook wel zo’n lange zonnige zomer worden, en daar hebben we het liefst ook de bijpassende stilte bij…

 2. Margriet Hof zegt:

  Ik heb het vliegtuig drie (!!!) keer over zien en horen vliegen en ik baal ervan! Ik hoop dat deze vliegroute niet doorgaat!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen