Bepaalde patronen uit oude Ariadnes


Soms schrijft iemand erbij waarom ze een bepaalde Ariadne bestelt: omdat ze op zoek is naar één bepaald patroon. En dat vind ik dan leuk om te lezen, want het geeft mij ook een idee waar mensen naar op zoek zijn. Meestal controleer ik dan nog even of dat patroon er inderdaad in staat. Bij de Ariadne die iemand vandaag bestelde klopte het: het ging om de lavendelzakjes die geborduurd waren met een mannetje en vrouwtje (waarbij de achterkant ook wordt geborduurd). Deze patroontjes herinnerde ik me zelf ook nog van ‘vroeger’. De kunst is alleen om te weten wèlk ‘vroeger’ dat dan was, want met alleen zo’n vage aanduiding is het vaak lastig zoeken. Ik heb nu het volgende bedacht: als ik dan tòch bezig ben met bladeren in zo’n oude Ariadne, dan maak ik gelijk een foto van het gezochte artikel of patroon. Die plaats ik dan in m’n shop voor eventuele andere zoekers. Best kans dat iemand anders óók precies naar dit patroon op zoek is, want de ervaring leert dat bepaalde patronen in meer handwerk-geheugens zijn gekomen. Zo bouw ik m’n tijdschrift-documentatie telkens een beetje uit en kunnen anderen ook profiteren van het zoekwerk wat iemand eerder deed om achter het juiste tijdschrift-nummer te komen van een bepaald patroon.


En zo zagen de voorkanten eruit van de Ariadne waar de lavendel-poppetjes in staan: het is het april nummer van 1978.
Het patroon van de klaprozen heb ik ook dubbel: één ging vandaag op de post en de ander staat nog in m’n shop. Ik moest het dus toch tevoorschijn halen en het past mooi bij die twee Ariadnes.
Tenslotte nog een tip voor wie zulke lavendelpoppetjes wil borduren: dit soort borduurwerken komen het mooist tot hun recht als je ook dezelfde kleur ondergrond gebruikt als in het artikel staat beschreven (dus niet zomaar op wit).

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Textielkaarten handwerkende vrouwen

Oude breiboekjes uit 1883

Margrieten slinger

Motieven uit Peru

Reacties

 1. Wat leuk die lavendelzakjes hier weer tegen te komen , ik heb ze gemaakt en hangen nog steeds voor sier in de kast.

 2. Jacqueline zegt:

  Hallo

  Ik ben op zoek naar het tel borduurpatroon van het sesamstraatspel uit ariadne 1989.
  Dit moest men toendertijd extra erbij bestellen voor te kunnen borduren.
  Kunt u mij hierin helpen.

  Mvg Jacqueline

  • Ria Burgwal zegt:

   Beste Jacqueline,

   Ben je al voorzien?
   Ik heb dit patroon van het sesamstraatspel.

   • Margriet Hof zegt:

    Hallo Ria, ik heb je aanbod aan Jacqueline doorgegeven, maar ze liet weten dat ze al voorzien is. Misschien vraagt er in de toekomst nog iemand om, en dan kan ik haar met jou in contact brengen.

 3. Jacqueline zegt:

  Ariadne februari 1989

 4. Margriet Hof zegt:

  Een bijzonder verhaal: iemand las dit blogje en werd op het idee gebracht om deze poppetjes ook nog eens te borduren. De Ariadne had ze nog, en ze ging naar de winkel om het juiste borduurgaren te kopen. Daar ontmoette ze bij toeval degene die deze Ariadne bij mij had besteld. Twee vrouwen die allebei in de winkel dezelfde oude Ariadne bij zich hebben: ongelooflijk!
  Lees het hele verhaal hier: https://www.tweedehandswerk.nl/een-leuke-ontmoeting/

 5. Olga legerstee zegt:

  Ik ben op zoek naar het originele haak patroon van 2fietsen voor de schuurdeur

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Olga, ik weet welk patroon je bedoelt, want mijn schoonmoeder heeft die fietsen voor de schuurdeur vroeger ook gehaakt. Als ik het patroon gevonden heb zal ik je een berichtje sturen.

 6. Ik ben op zoek naar het patroon van een merklap voor bij de geboorte van een kind. Met in het midden onder andere een boom, hartje en vlinder, en onder aan beren en hazen die een kinderwagen duwen. Het alfabet (groot en klein) en cijfers staan boven aan. Ik denk dat het patroon komt uit een baby/ peuter editie van begin of halverwege de jaren 80. Kunt u mij hier aan helpen?
  groet Veerle

 7. Marianne Kuiper Milks zegt:

  Enig dit te vinden! Ik zoek al jaren naar twee patronen voor kruissteken. Ik denk beiden van 1970 – ’75? Mijn moeder had die, en is sindsdien (1979) gestorven. Ik ben vrijwel zeker dat ze uit de Ariadne kwamen.
  De eerste is van een Markens vissersschip dat ‘per ongeluk’ bij mijn schoonzusaan de muur kwam. dit is niet te achterhalen. Dit is niet de merklap waar ook andere dingen op staan, maar allen een groot schip. Misschien 40 of 50 cm groot. Lang geleden….

  Het 2e is een steil kleine ‘tegeltjes’ in donkerrood, donker geel, bruin en blauw. Elk tegeltje (allen op een tafereel) had een open stukje met b.v. een vlieg of een ….?? Nadat mijn moeder stierf nam ik het onvoltooide werk terug naar de VS…en heb het werk en de patroontjes in het vliegtuig achter gelaten. Ik zou ontzettend graag deze patronen kopen.

 8. Hetty de best zegt:

  Hallo Margriet,

  Ook ik ben op zoek naar het haakpatroon voor schuurdeur met 2 fietsen. Mocht je het patroon in je bezit hebben hoor ik het graag

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Hetty,
   Op dit moment is de kans niet zo groot dat ik nog twee tijdschriften vind met dat haakpatroon van die twee fietsen, maar je weet maar nooit. Dus ik bewaar je vraag en hopelijk kom ik nog eens meerdere exemplaren van dat leuke patroon tegen.

 9. Jacqueline Mossel zegt:

  Ik ben erg blij dat ik deze site tegenkom.
  Ik zoek n.l. een patroon van een speelkleed in de vorm van een nijlpaard. Zo ongeveer in het jaar 1993. Ik weet echter niet meer uit welk blad ik hem heb. Ariadne, burda, knip. Ik heb hem toen gemaakt voor 2 zusjes van mij.
  De reden is dat mijn dochter nu zwanger is en ik dit kleed graag wil maken, maar ik het patroon niet meer kan vinden. Kan iemand mij helpen? Bvd

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Jacqueline, Leuk om op zoek te zijn naar een oud patroon met goede herinneringen. Maar de zoek-mogelijkheden zijn wel erg wijd, als je niet weet in welk tijdschrift het heeft gestaan. Bij mij gaat er geen belletje rinkelen bij een nijlpaard-speelkleed, maar misschien wel bij iemand die dit leest.
   Maar mocht ik het tijdschrift toch in m’n shop hebben, dan kun je misschien het beste al m’n tijdschriften van de voorkant bekijken. Mogelijk herken je de voorkant van het gezochte tijdschrift waar het patroon dan in staat.
   Succes met zoeken!

 10. Jolanda zegt:

  Ik ben op zoek naar het originele haak patroon van 2 fietsen als gordijn in filethaken

  • Jennie Nolles-van den Elshout zegt:

   Oh die kan ik me nog herinneren. Ik heb deze toevallig destijds gemaakt, toen mijn man en ik in 1983 in ons nieuwe huis kwamen wonen. Ik had hem voor het raam van de schuur hangen. Het www aren 2 halve fietsen. Klopt dat? Ik zal eens kijken of ik ze nog ergens kan vinden.

   • Hallo Hennie. Ik ben ook op zoek naar dat patroon van die fietsen…heb je het nog gevonden dan…..Ik wou mijn vriendin er mee verrassen,maar kan t patroon nergens vinden, toen kwam ik jou bericht tegen..ik zou er erg blij mee zijn ….vriendelijke groetjes Karin uit Veendam.

 11. Jennie Nolles-van den Elshout zegt:

  Heb je enig idee of patronen, die besteld moesten worden , uit de Ariadnes van 1972, nog te koop zijn?

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Jenny, je vraagt of vroegere bestel-patronen nog ergens te krijgen zijn. Deze vraag krijg ik wel vaker. Nu ik al een tijdje bezig ben met oude handwerk-tijdschriften en borduurpatronen, valt me op dat ik de vroegere bestelpatronen maar heel zelden tegenkom. Ze zijn echt veel minder in omloop dan patronen die vroeger wat makkelijker te verkrijgen waren.

 12. Simone van Broekhoven zegt:

  Hoi Margriet,
  Ik ben opzoek naar het telpatroon van een geborduurd wandkleed uit de Ariande 1964(?) met daarop een haan en kippen, van Dick Bruna(?) Mijn moeder heeft het geborduurd voor de geboorte van mijn zusje. Mijn zusje is geboren in november 1964.
  Gaat erbij iemand een belletje rinkelen??

 13. mijn schoonmoeder heeft ooit merklappen geborduurd voor de geboorte te van mijn dochters.
  nu zijn de merklappen helaas verdwenen bij een verhuizing.
  ik ben op zoek naar de patronen. een zal uit eind 1987 of begin 1988 zijn en was een merklap met eskimo’s en ijsberen ( noordpool thema). De ander zal van 1989 zijn en had giraffen, zebra;s e.d ( jungle thema) kan iemand mij helpen aan deze patronen of kopieën ervan?

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Marja,
   zou het ook kunnen zijn dat die patronen in een Ariadne Baby-en-Peuter hebben gestaan?
   Ik heb op dit moment geen Ariadne baby-en-peuter in voorraad, dus ik kan je er niet aan helpen, maar er staat me iets van bij dat daar merklappen voor kinderen in stonden met eskimo’s en ijsberen.
   Succes met zoeken verder.

 14. Mieke Hofman zegt:

  hoi, ik ben op zoek naar een borduurpatroon van bloemen voor jeans kontzak, ik heb deze in 1972 gemaakt maar ik vraag me af of deze nog ergens te vinden is.

  Leuk al die berichtjes van de anderen, ik vond de ariadne altijd erg leuk

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Mieke, die Ariadne heb ik en hij staat ook in m’n shop maar ik ben nu een paar dagen niet thuis dus ik kan hem nog even niet voor je opzoeken. Ik kom er nog op terug. Het is een leuk patroon om opnieuw te gebruiken.

 15. Marlies van Bruksvoort zegt:

  Ook ik ben op zoek Margriet!
  In een ver verleden stonden in Ariadne borduurwerken van planten , clivia ,hedera , parapluutje[die nog geborduurd op de wc hangt] mogelijk meer planten , dat herinner ik me niet.

  Kun jij me mogelijk aan de Ariadne[s] helpen , ik zoek in ieder geval de werkbladen.

  Dank jewel en fijn weekend

  Marlies

 16. Dieneke de Jong zegt:

  Dag, ook ik ben op zoek naar het originele haakpatroon van die twee halve fietsen. Heeft iemand ze misschien al gevonden?

 17. hallo Margriet,

  heb je ook kinderkrant ariadne, ik zoek de nr. 4, uit 1988 daar heb ik het telpatroon van nodig.

  vr.gr.
  Fred

 18. Ik maak heel graag gebruik van deze blog voor een vraag. Kan ie,and mij helpen aan het patroon uit een oude Ariadne, waarschijnlijk begin jaren ‘80 van een pagina uit een krant. Ik zou deze trui heel graag alsnog willen maken. Uiteraard betaal ik eventuele kosten. Zou erg blij zou. Groetjes van Sessan Gaarthuis

 19. Willemijna zegt:

  Beste Margriet,
  het blijft leuk de oude Ariadnes te bekijken.
  Voor onze dochter had ik in 1977 een leuk rood jasje met capuchon gebreid,
  En omdat zij het zo mooi vond [ zij was toen 14 maanden] wilde ze het jasje niet meer uitdoen in huis.
  nu ik een paar jaar terug in een kringloopwinkel dit blad weer kon kopen liet ik haar het plaatje zien.
  En de babyfoto waar ze het in de huiskamer aan had. Zij is nu zelf moeder en we kunnen er nog om lachen.
  Dit wilde ik even met jou delen.
  vriendelijke groet van Willemijna

 20. Beste lezer, Ik ben op zoek naar een patroon van een haas met jurkje en broek aan.is uit een hele oude Ariadne. Weet niet specifiek van welk jaar?
  Zou hiermee heeeeel blij zij .bvb hartelijk dank
  Adriana van Tongeren

 21. Leuk om allemaal te lezen.
  Ik zoek een patroon van kruiden uit de jaren ’80. Het is een groet doek met volgens mij 12 kruiden.
  Tot nu toe kan ik het nergens vinden, ik zou er superblij mee zijn.

  Groetjes Merit

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen