Beroemde Zeeuwse Wandtapijten

Uit trots op de jonge, soevereine staat van Zeeland lieten de Staten van Zeeland rond 1600 zeven wandtapijten maken. De tapijten verbeelden de overwinningen in de zeeslagen om de Scheldedelta. Eeuwenlang prijken ze al in de Abdij van Middelburg, waar nu het Zeeuws Museum in is gevestigd.
De zes beroemde Zeeuwse wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Brandende schepen, sterke verdedigingswerken en officieren die op een zandbank vluchten en nog veel meer details zijn te zien op deze wandtapijten. Zes zeeslagen uit de Tachtigjarige oorlog zijn afgebeeld.

Vier wevers kregen de opdracht van de Staten Generaal om de tapijten te maken. De tapijten dienden om de warmte vast te houden, de tocht buiten te houden en vooral om de andere staten te imponeren.

We kregen spontaan wat uitleg van de suppoost, die ons bewonderend zag kijken. Maar ook als je niet helemaal naar Middelburg gaat, kun je wat meer te weten komen over deze beroemde tapijten, die behoren tot de canon van Nederland. Bijvoorbeeld in dit filmpje.
De suppoost ging naar een andere zaal, wij bleven nog kijken, en er kwamen andere museum-bezoekers de tapijten-zaal binnen. De suppoost kwam weer terug en vroeg of iemand een knuffelbeertje was vergeten. Nee, zei een mevrouw in een rolstoel, dit beertje heb ik er neer gezet, voor iemand die niet met ons meekon, en voor wie ik nu wat persoonlijke foto’s maak. Er ontspon zich een gesprek over dat dit tegenwoordig wel vaker wordt gedaan. Ik luisterde, en toen de mevrouw klaar was, kwam mijn eendje ook even aangezwommen. Moet kunnen, zonder afbreuk te doen aan de bijzonderheid van deze tapijten.
Wil je liever een meer serieuze bespreking van deze wandtapijten: kijk dan naar het boek in mijn shop over deze Zes Unieke Wandtapijten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.