Betekenisvolle heraldiek

Vanaf oeroude tijden is de leeuw een veel gebruikt symbool. De leeuw, als koning der dieren, staat symbool voor moed, kracht, nobelheid en ridderlijkheid.
In de oudheid, in de middeleeuwen en nog steeds tot in onze tijd worden afbeeldingen van leeuwen gezien in wapens, banieren, emblemen en zegels.
Maar nog verder terug gaat de verwijzing naar een heraldische leeuw, namelijk tot in het eerste bijbelboek. In Genesis wordt beschreven hoe Jakob zijn zoon Juda aanduidt als een jonge leeuw. En in Numeri, het vierde bijbelboek, wordt omschreven hoe het volk Israël zichzelf moest presenteren met een vaandel van hun stam en een vlag van hun familie. Sindsdien wordt er in de Joodse overlevering verteld dat de leeuw het symbool is van de stam van Juda. Later wordt Jezus aangeduid als “De leeuw uit de stam van Juda” en sindsdien is het verband met het christendom permanent  geworden. Vele latere christelijke instanties toonden met de leeuw in hun symboliek hun toewijding en hun ridderlijkheid.

Ik wilde altijd al eens een heraldische leeuw borduren, nadat ik er in een oude Burda een patroon van had gevonden. In dat tijdschrift worden handwerkers aangemoedigd om die ‘betekenisvolle heraldiek’ te borduren in ‘vrolijk bonte kleuren.’ Maar ik koos groen.

Daar staat nu mijn dappere leeuw tussen de planten. Die moest nog even af in februari. Ik had behoefte aan wat ‘betekenisvolle heldhaftigheid’.

1 gedachte over “Betekenisvolle heraldiek”

  1. Wat prachtig deze insteek bij de leeuwen je verwijzing naar de Leeuw.
    Deze kleur geeft een extra dimensie aan je blog!
    Ik lees je verhalen met plezier en bekijk het met plezier.
    Maar ook ben ik verrast over je handwerk “ productie”
    Komjeook nog aan lezen toe?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.