Bevrijdingsrok

In de omgeving van Arnhem is in de oorlog zwaar gevochten. De Operatie Market Garden is de meest bekende veldslag. Het lukte de geallieerden niet om de Rijnbrug bij Arnhem in te nemen. Hierover zijn veel films gemaakt en de geschiedenis wordt levend gehouden in tentoonstellingen en publicaties. De omgeving van Arnhem was het decor van veel verdriet en tragiek.
In het Openluchtmuseum – aan de rand van Arnhem – wordt de geschiedenis van Nederland ook ‘levend gehouden’. Oude gebouwen uit het hele land zijn hiernaartoe verplaatst en zijn te bezichtigen. En ìn die gebouwen wordt het leven-van-toen verteld en zichtbaar gemaakt.


Er is nu ook een grote ruimte waar de “Canon van Nederland” wordt weergegeven. De belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis worden zichtbaar gemaakt. Hier hangt ook een ‘Bevrijdingsrok” in een donkere vitrine. Toen de oorlog voorbij was, wilden mensen de vrijheid vieren. Er was nog weinig materiaal beschikbaar. Met veel creativeiteit naaiden vrouwen kleine lapjes aan elkaar en maakten er rokken van.
Er waren speciale instructies om zo’n rok te maken, en een boekje hierover heb ik in mijn shop.

Toen wij vorige week in het Openluchtmuseum waren, bloeiden overal de keizerskronen, die mooie statige bloemen.
Na het herdenken van de verschrikkelijke oorlog en de vele slachtoffers, voelt het haast overweldigend om al dat moois in vrijheid te kunnen zien en ervan te genieten.

Ik vond een borduurpakket voor keizerskronen, die breng ik vandaag naar m’n zus. Samen gaan we naar onze moeder, en wat doen jullie vandaag?
Fijne dag gewenst!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Fietstochtje met onderweg geschiedenis

Hello op Schiphol

Lentedagje

Aan de oever van de rivier

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen