Bezoek aan (de oude molen) in Valkenburg

We waren in Valkenburg, en het was zo’n fijne druilerige zaterdag. Ook dàn is het leuk om in zo’n stadje rond te lopen. Valkenburg is een soort middelpunt in een vijf-sterren-landschap en daar wil je gewoon eens een keer geweest zijn. We keken naar het water van de Geul, wat onder de brug doorstroomde, op weg naar de Oude Molen. Maar dat wisten nog niet, toen we daar stonden. Eerst was ik nog even bezig om de gele mergel-kleur wat op te vrolijken met een tas-aan-het-hek.

Ik had m’n allervrolijkste tas meegenomen, en die deed het daar goed.

We hadden trek gekregen en besloten een vvv-tip op te volgen: pannekoeken eten bij de oude molen! We werden verwelkomd door twee molenaars die daar bezig waren. De één ging gelijk onze bestelling bakken en de ander gaf ons een korte rondleiding. Zo hoorden we over de waterrechten, die in de Middeleeuwen betwist werden en continu voor ruzie zorgden tussen andere molens. En over de aftakking van de Geul, die speciaal gemaakt was om goed water voor de molen te krijgen. Toen de rondleiding klaar was, waren ook de pannekoeken klaar, en zagen we dat de tv aanstond. Het was een tòpmoment: zonder dat we dat gepland hadden konden we kijken naar de olympische schaats-wedstrijd waar de Nederlandse vrouwen presteerden. Leuk om daar samen met die twee molenaars naar te kijken!

We kochten nog wat speltmeel voor thuis, en één van de mooie broden die op de geborduurde kleden lag. Het viel me op dat er twee verschillende letters waren gebruikt voor de geborduurde doeken (zie foto boven). Weer buiten zagen we hoe drie carnavalsprinsen in vol ornaat over het plein liepen. We amuseerden ons prima. Valkenburg is een leuk mergelstadje met een rijke toeristische traditie. Blij dat we er waren!

(De onderste foto laat de loop van de Geul-tak zien: het water stroomt recht op de molen af.)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Romantische tafereeltjes uit de Biedemeiertijd

Twee kussens (filet)haakwerk

Hortensia

Bevrijdingsrokken

Reacties

  1. Die geborduurde letters vielen mij meteen op…pas daarna zag ik dat er brood op lag 😉

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen