In Wychen staat een kasteel met fundamenten uit de 14e eeuw. Dit kasteel is recent gerenoveerd en is nu het decor van een tentoonstelling over Vrouwen in de Middeleeuwen. We hadden een tip gekregen over deze tentoonstelling en na een tandartsbezoek in de buurt (het viel niet mee helaas) gingen we hier naar toe. Het is nog geen half februari maar het voelde als een lentedag. Dat was fijn even bijkomen. Nieuwe sneeuwklokjes bij een oud kasteel.
De Middeleeuwen worden algemeen gezien als een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen hebben weinig in te brengen. Lange tijd gaan historici er van uit dat vrouwen niet veel betekenen in de middeleeuwse samenleving. Maar klopt dit beeld wel?
Na verdere studie is bekend geworden dat middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen best veel rechten hebben. Ze dreven handel, verkondigden hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze ‘wijven’, het middeleeuwse woord voor ‘vrouwen’, bevolkten de stad en het platteland. Na bestudering van miniaturen van getijdenboeken, archeologische vondsten, literatuur en insignes is nu een verrassend ander beeld naar voren gekomen van vrouwen in die tijd: de Middeleeuwen waren helemaal niet zo vrouwonvriendelijk als we eerder dachten.
Uit de literatuur is bijvoorbeeld gebleken dat buitenlanders zich verbaasden over de vrijheden die vrouwen in de samenleving van de Lage Landen hadden. De conclusie van deze tentoonstelling is dat vrouwen in de Middeleeuwen relatief méér vrijheden hadden dan in de eeuwen daarna. Dat geeft stof tot nadenken en werpt ander licht op die tijd.
Een bezoek aan de kelder hoort ook bij de rondleiding. De oude fundamenten zijn bij de recente grote restauratie ontdekt en zijn indrukwekkend om nu doorheen te kunnen lopen. Ik heb een pompon bij me in lentekleuren, waar ik wat mee wilde maar hij komt niet helemaal ‘uit de verf’.
Aan het eind een gedekte tafel die het Middeleeuwse gevoel goed oproept.
Ik ben toch wel blij dat ik geen Middeleeuwse vrouw ben.