Klederdrachtrokken

Klederdracht rokkken aan waslijn in Zuiderzeemuseum
In mijn shop had ik een tijdje twee klederdracht-rokken te koop. Ze werden deze week besteld (door een klederdracht-deskundige) maar eerst kreeg ik er nog wat vragen over: zijn er twee of is er één split in de rok? En heeft de sluiting een haak-en-oog of een knoopsgat?
Op mijn beurt had ik ook weer een vraag: Weet je in welke streek deze rokken zijn gedragen? Haar antwoord was dat deze zwart-wit-gestreepte stof in verschillende drachten van Nederland werd gebruikt. Ook kreeg ik nog meer informatie over hoe er met de hoeveelheid of dikte van de tussenrokken werd gespeeld afhankelijk van het weer. En al die informatie gaat zij  verwerken in een nieuw boek over klederdrachten en dat is opnieuw een illustratie dat dit Hollandse erfgoed in de belangstelling staat en dat er veel inzet is om de kennis die er nu nog is te beschrijven en te bewaren voor latere generaties.
Voordat ik de rokken op de post deed, vroeg ik of ze ook nog belangstelling had voor Klederdracht rokkeneen klein kinderrokje, wat ik tegenkwam toen ik de grote rokken tevoorschijn haalde. Nee, zo-één had ze al. Dus toen plaatste ik het kinderrokje ook in m’n shop.
En toen ging ik de volgende dag naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar staan veel oude karakteristieke en authentieke huisjes (ergens anders afgebroken en in het museum weer helemaal opgebouwd!) die een beeld geven van het leven van vroeger, met name in plaatsen waar ook klederdracht werd gedragen. In en aan de huisjes is ook van alles te zien om het beeld zo goed mogelijk in te vullen. Gelijk bij binnenkomst van het Buitenmuseum stonden deze huisjes, met de waslijn ervoor. De kleren die daaraan werden opgehangen werden in het touw bevestigd, dus zonder wasknijper. En die voorste rok lijkt twéé splitten te hebben. Wat leuk om te zien, want door die vraag eerder deze week was ik me nu bewust geworden dat er dus verschillende wijzen zijn waarop die rokken werden gedragen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Gebreide kussens in kerk

Antieke borduurwerkjes met rode randjes

Oude borduurkalenders: zes keer twaalf mooie borduurplaten

“I am nobody” in het Van Gogh Museum

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen