Bezoek Merklappenmuseum

In Dieteren heeft het echtpaar Penders-Verheggen hun huis ingericht tot merklapmuseum, waar zij de grootste Nederlandse collectie merklappen hebben ondergebracht. Zij verzamelen al meer dan 30 jaar en hebben een unieke verzameling, waar zij graag en deskundig over vertellen.
Een bezoek aan dit museum stond al langer op mijn verlanglijstje, en op de terugweg van een weekend Limburg kwam het uit. Maar eigenlijk kwam het ook weer niet goed uit, want de presentatie-kamer kon tijdelijk niet gebruikt worden vanwege een opknapbeurt. Ik had gevraagd of ik toch mocht komen, en kon zo foto’s maken van alleen de hal, waar het ook vol hing met prachtige lappen.

Van te voren had ik een oud filmpje gezien, wat nog beschikbaar is voor liefhebbers. Hier wordt gezegd dat er wel 500 merk- en stoplappen zijn verzameld. Inmiddels zijn het er wel bijna duizend! Werkelijk een zeer bijzondere collectie!

In deze collectie is ook de oudst bekende merklap van Europa opgenomen, uit 1572. De hele collectie is gefotografeerd en beschikbaar op twee cd-roms. Deze zijn in het museum te koop en zelf had ik toevallig ook net een set in mijn shop.

Aan de keukentafel praatten we nog een tijdje door over deze bijzondere verzameling. Hoe kan dit wat meer bekendheid krijgen? Dit blogje is in ieder geval alvast bedoeld om ook anderen te wijzen op dit museum. Eigenlijk bijzonder genoeg om er een aparte rit voor te maken, en niet te wachten tot je er toevallig een keer in de buurt bent.
En we praatten erover dat deze hele borduurtraditie toch eigenlijk dicht tegen ‘nationaal erfgoed’ aanzit. En best meer waardering zou mogen krijgen. Wanneer het gaat om de ‘schone kunsten’ dan staat meestal de schilderkunst hoog verheven boven de textielkunst en dat is jammer en niet helemaal terecht. Merk- en stoplappen zijn absoluut ook kunstwerken, nog wel van kinderen. Zeer fijne en fraaie borduurkunstwerken zijn er in het verleden gemaakt en die zouden best meer bekendheid mogen krijgen.

Het maken van merken (en het eerst oefenen op merklappen) had vroeger een doel, maar bij het veranderen van de tijd verdween dat doel. Het zelf merken van linnengoed en kleding was niet meer nodig. En het handwerken verdween uit het onderwijs. Nu is het verzamelen en namaken van oude merklappen een hobby voor liefhebbers, maar voor het grote publiek is dit toch een onbekende traditie. Het echtpaar Verheggen zou graag zien dat dit waardevolle en belangrijke cultuurerfgoed meer onder de aandacht komt. Met hun inzet om dit unieke huismuseum in stand te houden dragen ze daar graag aan bij. Zij zijn ingesteld op het ontvangen van groepen en het geven van lezingen en ik kan een bezoek van harte aanbevelen. Zelf ga ik in ieder geval graag nog een keer, want ik heb alleen de gang nog maar gezien. En wat leuk: daar hing ook een originele Zeeuwse lap met “Door Mijn gedaen” erop (rechts onder). Daar had ik die ochtend juist een blogje over gepubliceerd, o.a. over het boek met die titel. Maar wie heeft nou zin om boeken te lezen, als je ook al dat moois in het ècht kunt zien? En kunt luisteren naar een bevlogen deskundige die hier van àlles over kan vertellen?

Conclusie: dit museum van harte aanbevolen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.