Bezoek museum Wittockiana

We waren een paar dagen op bezoek bij onze dochter. Zij was juist met een groot project bezig: de helft van alle boeken uit haar kast lag op de grond om opnieuw ingedeeld te worden. Daarna kunnen ze weer de kast in. Daar praat je dan even over. Boeken zijn belangrijk, en na een promotiestudie heb je er meestal een heleboel. Mijn man is zijn hele leven ook dol op boeken, en vooral geïnteresseerd in hoe ze zijn ingebonden. Daar is in Brussel een speciaal museum voor: het Wittockiana. Daar gingen we als eerste naar toe, toen we daar recent een dag waren. Want wat je het liefst wil zien doe je het eerst. En zelf vond ik dat ook een leuke bestemming. Ik dacht aan hoe belangrijk boeken ook voor mìj zijn, in mijn Tweedehands-handwerkboekenwinkeltje. Ik ben altijd bezig met beschrijven hoe de boeken eruit zien, ik verwijder lelijke stikkers, ik plak scheurtjes in het stofomslag met speciaal bibliotheekplakband. Ik wil graag dat de boeken die ik verkoop er zo goed mogelijk uitzien, maar soms is oud ook juist helemaal prima. Leuk om nu in een museum rond te lopen waar oud en nieuw samen worden gepresenteerd.

De collectie in dit museum geeft een goed overzicht van de stilistische ontwikkeling van de banddecors vanaf de renaissance tot en met de hedendaagse creaties. Die laatste worden  avantgardistisch genoemd. Hierbij wordt het accent gelegd op het werk van moderne en hedendaagse bandontwerpers. Na de introductie van de florale ornamentiek, die opnieuw populair werd gedurende de Art nouveau, heeft de boekband de invloed ondergaan van allerlei bewegingen zoals het  futurisme, constructivisme, surrealisme en allerlei modes.

In onze tijd is het de abstractie die toonaangevend is in de banddecors. Boekbinders kunnen kiezen uit allerlei materialen èn bindmogelijkheden om vorm en inhoud bij elkaar te laten passen. De vindingrijkheid kent geen grenzen en mede daardoor is boekbinden ook een op zichzelf staande kunstvorm geworden. Daar waren in het museum mooie voorbeelden van te zien.

Weer thuis is er post van een bloglezeres. Zij had mij eerst gemaild of ik belangstelling heb voor een oud boekje wat rond 1900 is uitgegeven. Ja graag! Sommige deeltjes uit deze serie Vrouwelijke Handwerken zijn later opnieuw uitgegeven zoals de delen over Haken en Breien, maar voor het het Onderricht in verschillende wijzen van Borduren met zijde en gouddraad (dat is de ondertitel van dit boekje) was toen geen belangstelling meer. Dus dit boekje is alleen maar in oude en oorspronkelijke vorm terug te vinden. Lekker zeldzaam! De kaft ligt los, maar dat is voor echte liefhebbers dan geen probleem en vermeld ik dan ook in mijn shop.

Boeken: we krijgen er geen genoeg van! En dat gevoel delen we met miljoenen andere boeken-liefhebbers!

1 gedachte over “Bezoek museum Wittockiana”

  1. Wittockiana; wow, kende ik helemaal niet Margriet! Dank je voor de tip; staat meteen bovenaan op onze lijst!
    Groeten uit Brugge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.