Biblia Polyglotta

Het was zo superleuk om in de Librije van Enkhuizen te zijn. Een paar dagen geleden waren we daar voor een bezichtiging. We hadden het voorrecht dat een aantal van de mooiste stukken voor ons (en een klein groepje andere geïnteresseerden) uit de kast werden gehaald. We kregen een Incunabel te zien, en een handschrift van Reson, met uitgewerkte aantekeningen voor wis- en natuurkunde, en een wetenschappelijk werk van Clusius, met allerlei doorhalingen en verbeteringen en prachtige tekeningen. En de Atlas van Blaeu, waar ik al eerder over blogde.

En ook het topstuk van de Librije kwam op het speciale kussen te liggen, waar de gids allerlei uitleg gaf. Eerst had ze ons al verteld over de restauratie van de bibliotheek, en dat deze sinds 2014 te bezichtigen is. Dat is nog niet zo lang geleden, en deze Librije is ook nog niet zo erg bekend. Na ons bezoek gingen we vlakbij Enkhuizen naar een verjaardag en vroegen het na: “Wisten jullie dat er in de Westerkerk een Librije is?” Bijna niemand wist het. De gids had gezegd dat ze graag wat meer bekendheid wilden hebben, dus erover bloggen mocht best! Ook op een handwerkblog, want dit Boek der boeken geeft nu de aansluiting met ‘handwerk’!

De Biblia Polyglotta is een Bijbel in vijf talen: Grieks, Latijn, Aramees, Syrisch en Hebreeuws. Deze uitgave wordt vanwege de koninklijke opdracht tot het laten drukken ook wel de Koningsbijbel genoemd. Het bijzondere van deze uitgave is niet alleen de meertalige vertaling, maar ook de weergave van de verschillende lettertypes van elk van deze talen. Nadat de gids dit had verteld, wilde ze hem uit de hoes halen, maar op mijn verzoek wachtte ze nog even zodat ik een foto kon nemen van de bruine  hoes. Bij de recente restauratie heeft deze bijbel namelijk een steunzool gekregen!


Op de foto hieronder is dat goed te zien. In de wollen stof is een verdikking aangebracht aan de onderkant, zodat het zware boekwerk beter kan steunen, en niet het hele gewicht op de rug komt te hangen.


En toen dat allemaal was verteld, kon de bijbel worden opengeslagen. Deze is gedrukt door drukker Christoffel Plantijn tussen 1568 en 1572. Ik vond het bijzonder mooi om dit te zien. Misschien een beetje veel foto’s, maar die steunzool maakt het tòch een handwerk-blogje!

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.