Blauwdruk uit Hongarije

Kenmerkend voor de blauwdrukstoffen uit Hongarije zijn de fijne witte figuurtjes op helderblauwe ondergrond. De witte patronen worden verkregen door ze met reserveringspap op witte stof te drukken en daarna de hele lap blauw te verven. Na het verwijderen van het witte papje worden de witte patronen zichtbaar, doordat de blauwe verf daar niet heeft kunnen komen. Deze uitsparings-techniek heet ‘reserveringstechniek’ en is te vergelijken met batik.

Van mijn zus kreeg ik eens een blauw bedrukt stofje, wat zij voor mij meenam uit Hongarije, in de tijd dat ze daar voor haar werk vaak kwam. Dit is het onderste lapje op de foto. De bovenste twee lapjes hoorden bij een uitgave van Handwerken zonder Grenzen, uit de tijd dat er bij dit tijdschrift ook wat materiaal zat over één van de behandelde onderwerpen. Hier is nog wel eens vraag naar, dus deze lapjes plaats ik in mijn shop.
En het boek Blaudrukckhandwerk in Ungarn is een mooie studie, die de bewondering voor deze oost Europese techniek vergroot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.