Blauwe Gentiaan

In Nederlandse natuurgebieden zijn een paar plekken waar je de zeldzame gentiaan kunt vinden. In de ‘vrije’ natuur is het een nazomerbloeier.  Mijn lief zette dit helderblauwe klokje op de foto en daarna was het mijn bijdrage voor dit blogje om op zoek te gaan naar een schellekoordje waar iemand dit lieflijke bloempje op borduurde. Leuk om te zien hoe de bloemetjes via een borduurwerkje tot hun essentie kunnen worden teruggebracht: met een paar kruisjes in de juiste kleuren wordt een herkenbaar bloemetje weergegeven.

Minder leuk dat het in de nazomer zo droog is, zoals op ons grasveld is te zien, maar in natte veen- en heidegebieden is er dus nog wel kans om dit soort oude Nederlandse bloemetjes ieder jaar te laten terugkeren. Daar wordt dan wel een hoop moeite voor gedaan, door o.a. natuur-organisaties. En de vreugde dat die inheemse soorten dan tòch nog niet helemaal zijn verdwenen is dan ook groot bij natuurliefhebbers.

Borduurliefhebbers hadden dus vijftig jaar geleden al een manier bedacht om die bloemetjes vast te leggen.

1 reactie op “Blauwe Gentiaan”

  1. Wat mooi! Een gentiaantje. Ik kwam eens eentje tegen langs een wandelpad in Twenthe (inderdaad bij een ven). Dacht dat het een blauw papiertje was, wilde het oprapen om weg te gooien. Toen pas realiseerde ik me waar ik naar bukte: een zeldzaam plantje met een ongekend diepe kleur blauw, gewoon in Nederland. Daar hoefde ik dus niet de bergen voor op. Alleen snapte mijn wandelvriendin niet waarom ik zo enthousiast was en dat ik de rest van de dag liep te stralen. Mooi dus dat jullie er een hebben gezien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.