Blogjes over Klederdrachten

Geborduurd schilderij klederdrachten

Een tijdje geleden kocht ik drie enveloppen waar tot mijn verrassing leuke oude klederdracht-patronen inzaten. “Daar wil ik nog eens iets mee doen” dacht ik, en vervolgens bleven die enveloppen maandenlang liggen. Ik nam me voor om vanaf een bepaalde datum daarover te gaan bloggen en vandaag denk ik: 1 maart is wel een goede datum. Dus vanaf vandaag hoop ik regelmatig – aan de hand van die oude enveloppen – over klederdracht te gaan bloggen. En als ik daar na twaalf keer mee klaar ben, dan zet ik die enveloppen in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Ons wandkleed: betekenis van de tafereeltjes

Protestants en katholiek merklapje

Handwerktassen op de Handwerkbeurs

Tas kleurt bij kussen

Reacties

 1. Leuk, klederdrachten. Ik heb nog een compleet taartstel (taartschaal, cakeschaal en 6 gebakbordjes) heel lang geleden (ik denk wel 50 jaar) bij elkaar gespaard van Nutricia. Heb er een boekje bij met dezelfde tekeningen als op de schaaltjes. De dames en heren lopen er allemaal heel zelfbewust bij en dat vind ik zo leuk!!
  Groet, Rya

  • Margriet zegt:

   Wat leuk dat je dat taartstel bij elkaar hebt gespaard! Ik heb het wel eens gezien op antiekmarkten en als je dan langs zo’n kraam loopt waar dat op staat, dan hoor je vaak iemand er een bewonderende opmerking over maken. Inderdaad zien de mensen op de tekeningen er heel zelfbewust uit en dat mag ook wel met zulke mooie kleding aan.

 2. Yvonne zegt:

  Oh, dat is nou echt zo’n boekje wat ik graag zou willen hebben. Ik heb klederdrachten altijd heel mooi gevonden. Zelf kom (en woon) ik mijn hele leven al in Noord Brabant. En natuurlijk vind ik de Brabantse poffer heel mooi. Maar ook andere klederdrachten hebben mijn interesse. Jammer dat het steeds minder gedragen wordt. Maar ja, de meeste klederdachten zijn heel bewerkelijk om schoon te houden.

  • Margriet zegt:

   Hallo Yvonne, bedankt voor je reactie. Het boek over klederdrachten komt binnenkort in m’n shop. Het is inderdaad een erg leuk boek.

 3. Marion Strik-van den Brande zegt:

  Dag Margriet,

  Ik ben op zoek naar een patroon voor een pop, maar dan een kindje in Spakenburgse dracht. Kun je maar daar aan helpen, of weet je iemand die dit heeft. Is het klederdrachtboek al uit, waar je over schrijft?
  Ik hoor t graag

  • Margriet zegt:

   Ik heb nu weer meerdere exemplaren van dit boek over klederdrachten, geschreven door Constance Nieuwhoff. Zij was in de zeventiger jaren een deskundige op dit gebied. In m’n shop kun je ze vinden.
   Maar de losse patronen die speciaal voor poppen waren, zijn helaas niet meer leverbaar.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen