Boeken Cécile Dreesmann over merklappen

In 1972 verscheen in Amerika een belangrijke studie over merklappen uit de hele wereld: Samplers for Today.
Dit boek werd geschreven door ‘onze’ eigen naaldkunst-deskundige Cécile Dreesmann. Al heel vroeg in de na-oorlogse opleving van aandacht voor merklappen, maakte zij studie van alles wat zij tijdens haar reizen op dit gebied vond. Misschien was dit boek destijds wel één van de eerste boeken die verschenen over merklappen wereldwijd, en als dit boek nog eens uitgegeven zou worden, dan zou de titel beter ‘Samplers Worldwide’ kunnen zijn. Maar voor die vroege jaren zeventig was de nieuwe en prille aandacht voor merklappen ook wel zo bijzonder dat ’today’ in de titel kwam. Ook in Amerika nam de aandacht voor merklappen toe.

Aanvankelijk dacht ik dat ik weer een handwerkboek had gevonden wat vanuit het Nederlands in het Engels is vertaald, maar het is dus andersom: het Engelstalige boek was er het eerst, en daarna werd voor Nederland een compactere versie gemaakt: Door het oog van duizend naalden. Dit is in twee versies uitgegeven (hardcover en softcover). Voor merklapliefhebbers bieden deze boeken veel achtergrondinformatie, en ze zijn juist zo interessant vanwege de bespreking van merklappen die over de hele wereld zijn gemaakt.

Op de foto legde ik ook wat kleine boekjes over merklappen uit de serie Vaardige handen. Dit boekje heeft dezelfde invalshoek als de grote boeken maar is veel beknopter. Links op de foto zie je dat dezelfde foto’s van merklappen zijn gebruikt en besproken.

In het boek is ook een foto te vinden van de oudste merklap die destijds bekend was, namelijk uit 1598. Het merklapmuseum in Dieteren, waar ik een paar dagen geleden op bezoek was, heeft een merklap die nog ouder is, en nu bekend is als de oudste van Europa. Zo worden er nog steeds belangrijke vondsten gedaan en de kennis en interesse over oude merklappen neemt nog steeds toe. En dan is het ook leuk om te weten dat al vroeg in de zeventiger jaren een Nederlandse naaldkunstenares een boek heeft geschreven wat in het grote Amerika gedocumenteerd bijdroeg aan die opleving. Zelf heb ik pas recent een paar exemplaren van dit boek gevonden en die kan ik nu in m’n shop zetten. Die boeken horen er helemaal bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.