Boeken Embroidery in Great Britain

Constance Howard schreef het boek Inspiration for Embroidery, wat ook in ons land in vertaling bekend werd: Inspiratie voor Kreatief Naaldwerk,
en elke keer als ik het heb wordt het wel weer besteld. Het was in de vroege jaren 70 een bekend boek om te leren zelf te ontwerpen, te werken met strukturen, in zicht te krijgen op de invloed van kleur en kleurnuances. Dat was dus haar specialiteit, die grote ontdekkingsreis van nieuwe toepassingen van aloude handwerktechnieken die paste bij die tijd.

Nu kom ik deze drie boeken tegen die laten zien hoe die ontdekkingsreis nog veel verder is gegaan. In de jaren tachtig publiceerde ze over Twentieth-Century Embroidery in Great Britain, en dat zijn uitgebreide studies geworden. Heel die ontwikkeling van hoe het handwerk telkens een reactie was op de tijdgeest, en ook de wisselwerking van onderwijs en ontplooiing. (Of het gebrek aan ontplooiing, als die basis niet goed gelegd is maar de drang om kreatief te zijn er wèl is.)

In deze boeken gaat het over de oprichting en invloed van The Royal School of Needlework, Colleges of Art, the Guilds and other courses en ook de Television series ‘Embroidery’. Heel die Textile Development Assessments en Stitch Design Schools en talrijke initiatieven zoals Women’s Institutes die het handwerk promoten door het hele land: dat heeft allemaal een rol gespeeld in de grote handwerk-traditie en voortgaande ontwikkeling van handwerk in Engeland.

Zouden zulke uitgaven ook in ons land mogelijk zijn? Zo’n uitgebreide studie naar alle groepen en opleidingen en exposities op het gebied van handwerk? Waarschijnlijk niet meer zo makkelijk nu in onze tijd, misschien zijn zulke studies toch echt meer iets voor veertig jaar geleden geweest. Maar wie weet is er nog eens een handwerk-deskundige die zulke boeken ook voor ons land wil samenstellen. Het zou wèl heel leuk zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.