Boeken etnisch handwerk

Handwerk van verre of vreemde volken heeft al veel mensen geboeid, en er zijn ook al veel mooie boeken over gemaakt. De oude boeken uit de zestiger jaren zijn interessant, omdat die gemaakt zijn met de kennis en de foto’s die er toen waren. En de nieuwere boeken uit onze eigen tijd zijn interessant omdat daar vaak grote zorg aan is besteed aan de uitvoering met prachtige foto’s op zwaar papier. Al die boeken geven een inzicht in voorbije tradities, of tradities die nog levend worden gehouden. En sommige boeken geven de karakteristieke patronen weer, waar nieuwe liefhebbers zelf mee verder kunnen.

Ook veel tentoonstellingen zijn er gehouden van prachtig handwerk in een bepaalde streek. Vaak werd dan bij zo’n tijdelijke expositie een boekje uitgegeven, zodat de kennis die rond die tentoonstelling is vergaard nog wat langer bewaard kan blijven.

In deze bijna laatste lading boeken over etnisch handwerk zit van alles wat. Boeken die niet meer paste in de vorige collages, of die ik later nog vond, of die nergens bijpasten. En ook een boek over een specifiek handwerk wat in een specifieke regio tot bloei kwam, namelijk Lagatera embroidery. Dat vind ik zelf een leuk boek om ook in mijn shop te kunnen plaatsen, want het is tegelijk ook een goed voorbeeld van hoe al deze boeken weer bruikbaar zijn. Liefhebbers van allerlei borduurtechnieken staan nu open voor allerlei uitdagingen en ik heb het Lagatera-werk ook alweer voorbij zien komen. Hier zijn maar weinig boeken over, dus dan is zo’n boek extra leuk. Als je zelf ergens mee bezig bent, dan is het interessant om iets meer te weten van waar een bepaalde techniek veel is beoefend, en foto’s te zien van hoe het handwerk in een bepaalde regio werd toegepast.

Er zijn Nederlandse boeken, bijvoorbeeld over een internationale tentoonstelling over Ikat en een tentoonstelling over Istanbul.
En er zijn Engelse boeken, bijvoorbeeld over Navajo rugs, en een Frans boekje, over beroemde tapisseries, en een Duits boek over prachtige hoofddeksels.
En er zijn boeken die mooie textilia uit Oost-Europa belichten, maar dat kan ik niet altijd goed lezen. Overal waar handwerk een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld, zijn boeken gemaakt, en elk boek geeft een beeld van die zeer rijke en creatieve en identiteit-vormende traditie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.