Boeken handwerk Midden Oosten

Palestina en Palestijnen: er is overal ruzie en strijd over, en zelfs over de naam van het land en de bewoners is onenigheid en lopen de emoties hoog op. In oktober begon ik met het bezig zijn met mijn grote verzameling boeken over etnisch handwerk en streekdracht en viel mijn oog op een boekje over Spinning and weaving in Palestine. Het jarenlange conflict in die regio was juist weer tot een nieuwe escalatie gekomen en we waren allemaal geschokt op 7 oktober. Mijn oog viel op een foto in genoemd boekje, waar rode geverfde wol lag te drogen op het stand van Gaza. Zou zo’n beeld ooit nog gemaakt kunnen worden? vroeg ik me af. Op dat moment was het strand vol vluchtende mensen, een verschrikkelijk gezicht en het werd alleen maar erger.

Maar oorlog of niet: bij mij zitten deze boeken gewoon in één collage. Boeken over Islamitisch textiel en Textiliën uit Joodse synagogen. Er is ook hier, in deze explosieve regio in het Midden Oosten prachtig handwerk gemaakt. Volgens oude procedés en met eeuwenoude technieken en patronen. Ook  bij het zien van dit mooie handwerk kun je nog weer eens opnieuw verzuchten: houdt het nou nooit eens op? Die verschrikkingen…. In die gebieden woonden en wonen altijd mensen, die hun menswaardigheid hebben willen uitdrukken in prachtig handwerk. Ze hebben zichzelf en hun kinderen willen kleden in schitterende kleding, rijk versierd met betekenisvolle geborduurde symbolen. De waarde van het leven wordt benadrukt in hoe men zich presenteert.

Dus ook déze boeken, gemaakt door mènsen, met foto’s van mènsen, en met foto’s van verbluffend borduurwerk, dragen hopelijk een beetje bij aan bezinning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.