Boeken met ontwerpen van Anne Orr

Aan het begin van de twintigste eeuw bereikten de Amerikaanse naaldkunstontwerpen een hoog niveau. Dit hoge niveau betrof zowel de kunstzinnigheid als de technische uitvoering. Verschillende sociale, economische en technische factoren droegen ertoe bij dat vanaf 1880 tot 1925 steeds meer handwerktijdschriften werden uitgegeven. Ook de ontwikkeling van de reclame speelde een rol, hierdoor konden produkten op grote schaal worden verkocht. Garenfabrikanten namen vakmensen in dienst om speciale uitgaven samen te stellen, waarin de creaties van bekende ontwerpers werden opgenomen, en dat droeg er ook toe bij dat veel mensen wilden handwerken.

Eén van die bekende Amerikaanse ontwerpsters in deze periode van honderd jaar geleden was Anne Orr. Zij kreeg vooral bekendheid door haar borduur- en filetmotieven, maar ook door haar brei- en haakontwerpen. Talloze Amerikaanse zitkamers werden versierd met handwerken die terug te voeren zijn op haar ontwerpen, en het kan dan ook wel gezegd worden dat haar mooie ontwerpen een belangrijke rol in de geschiedenis van de naaldkunst hebben gespeeld.

De eerste ontwerpen van Anne Orr verschenen in het blad Southern Woman. Deze waren zo’n succes dat ze daarna eigen bundels met haar ontwerpen ging publiceren. Vooral na de Eerste Wereldoorlog werden deze zeer goed verkocht. Hierna kreeg ze een baan als redactrice bij de afdeling Naaldwerken van het grote tijdschrift Good Housekeeping, waardoor de gepubliceerde patronen een nog grotere bekendheid kregen.

Anne Orr had een duidelijke voorkeur voor romantische en sierlijke patronen. Veel alfabetten in allerlei stijlen, veel bloemen en veel vogels. Verder blonk zij uit in silhouetten van kindervoorstellingen, dieren, historische figuren en ook weer allerlei bloemen en vogels. Zij liet zich daarbij inspireren door de tijd voor de hare, en maakte oude ontwerpen weer toegankelijk.
Nadat haar ontwerpen meer dan 50 jaar zo veel handwerkplezier hadden geboden aan vele handwerksters, werden er eind jaren 70 en begin jaren 80 boeken uitgegeven waarin haar ontwerpen ook weer opnieuw werden gepubliceerd. Drie van deze latere boeken plaats ik in m’n shop. Na dit lange verhaal ben je vast benieuwd hoe die ontwerpen er dan uitzagen, dus daarom heb ik van ieder boek een aantal voorbeelden van pagina’s in m’n shop geplaatst. Als je die patronen ziet, en je bent een beetje bekend op borduurgebied, dan denk je vast: “o, zoiets heb ik wel vaker gezien.” Dat toont dan de wijde verspreiding van deze ontwerpen, waarbij in latere tijdschriften heel vaak ook geen naam van de ontwerpster meer werd vermeld. Zulke ontwerpen gaan na verloop van jaren een ‘eigen leven’ leiden, maar het is toch wel leuk om eens iets van de begintijd te weten.

Bij het schrijven van dit blogje heb ik gebruikt gemaakt van de inleidingen van deze boeken. Bijzondere ontwerpen in kruissteek, De mooiste modellen in kruissteek, en Anne Orr’s Charted Designs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013