Boeken naaien

Naaien en mode horen bij elkaar. Dus daarom combineerde ik een aantal modeboeken in deze collage met een aantal naaiboeken. Want we naaien volgens de mode en de mode is genaaid. Sinds dat vrouwen zelf hun kleding naaien is er gezocht naar slimme methoden om de naaipatronen te presenteren. Soms werden methoden gevolgd om zoveel mogelijk patroonlijnen door elkaar heen af te drukken, volgens ingenieuze stippellijnen en tekentjes die dan op elkaar moeten liggen. Een hele klus om die lijnen te volgen, te raderen op patroonpapier en dan uit te knippen. Deze methoden waren vooral bruikbaar voor de mode-bladen die telkens weer nieuwe en aangepaste modellen verzonnen om de modelijnen te volgen. Het kon ook veel simpeler, en dat is bijvoorbeeld te zien in de handleiding Ik maak het zelf. Hierin worden basis-patronen gepresenteerd, met een paar trucjes om de patronen naar eigen figuur aan te passen.

Helemaal het summum was het Lutterloh-systeem. Die bedachten uitgekiende patronen die klein werden afgedrukt en die je dan zelf kon vergroten met meegeleverde linealen die ingesteld werden op je eigen heup- en bovenwijdte.

Naast al die boeken (dit zijn er maar een paar van de vele verschillende patroonboeken die zijn verschenen) werden en worden er ook boeken gemaakt met Naaipatronen en Naaitips en Naaitechnieken. Daarin staat alles wat een naaister moet of wil weten over werkwijze en afwerking om er zelf goed gekleed uit te zien.

En dan zijn er nog de vele boeken die een overzicht geven van hoe de mode zich heeft ontwikkeld. De stijl-ABC voor de vrouw is zo’n boek, en ook Fashion in de Forties en Fifties. Dan blijkt ook hoe dwingend en overheersend de mode altijd al is en hoe handig om die zelf te kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.