Boeken Nederlandse streekdrachten: pracht in dracht!

Er is waarschijnlijk geen land ter wereld waar zo’n verscheidenheid aan klederdrachten is geweest als in Holland. Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 waren er nog ruim 200 verschillende drachten! Iedere streek had zijn eigen kleding en deze verschilde dan nog dikwijls van stad tot stad en dorp tot dorp. Verder hadden tot in de 19e eeuw in de steden de kooplieden, de ambachtslieden, de vissers, de hogere standen, de adel en nog andere groepen, ieder hun eigen klederdracht.”
Hiermee begint de inleiding van één van de boekjes die ik vorige week in mijn shop plaatste. Die boeken bespraken de Nederlandse dracht in het algemeen, vaak met veel mooie foto’s.
De boeken die ik nu te koop plaats, zijn veel specialistischer en behandelen specifieke regio’s of dorpen: Overijssel, Bunschoten en Spakenburg, Huizen, Zeeland en Twente. Telkens zijn er onderzoekers geweest die grondige studies maakten naar de verdwijnende of verdwenen tradities in de eigen streek en die met veel mooie foto’s hebben laten zien hoe mooi die dracht was. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar ik ben er toch wel trots op om deze serie boeken in m’n shop te kunnen plaatsen. Zòveel pracht in dracht!

Hieronder twee informatieve ansichtkaarten. De eerste van een echtpaar in Friese kleding van omstreeks 1870. De tweede van een boerenechtpaar in Noord-Limburgse dracht van omstreeks 1900.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.