Boeken over Art Quilts

Veel quilters hebben een ontwikkeling doorgemaakt van het maken van traditionele quilts naar art-quilts. Een Art Quilt is veel vrijer. Een Art Quilt is (misschien wel nòg meer): expressie! Het is een nog jonge tak in de textiele vormgeving die zich heeft ontwikkeld tot kunst. Een Art Quilt wil iets verbeelden, iets uitdrukken. Dat kan een boodschap zijn, of een gevoel, of een onderwerp of een idee. De vormgeving benadrukt de boodschap maar ook de titel is drager van die boodschap en hoort onlosmakelijk bij de presentatie.

De technische kant van een Art Quilt is dat er niet alleen met textiel (zoals katoen, linnen, kaasdoek en dergelijke) kan worden gewerkt, maar dat ook andere materialen kunnen worden verwerkt, zoals touw, kralen of plastik. Er zijn geen vormbeperkingen, maar er is wel een soort van overeenkomst dat tenminste gedeeltelijk twee lagen (van het één en ander) met elkaar verbonden moeten zijn (enigszins dan). Die tussen-haakjes-tekst laat al zien hoe vrij het kan zijn, maar dat er tòch nog wel verbinding is met de aloude quilt-vorm, waarin er met lagen wordt gewerkt die met elkaar worden verbonden.

Al een jaar of twintig worden er ook tentoonstellingen georganiseerd, speciaal voor Art Quilts. De eerste tentoonstelling werd in 1997 gehouden. Er werd een boek gemaakt van de tentoongestelde quilts, en dat had ik al in m’n shop. Nu plaats ik er twee bij: European Art Quilts II en European Art Quilts V. Voor als je de tentoonstelling hebt gemist, of voor iemand die er juist wèl is heengeweest. Want het doorbladeren van zulke boeken is altijd inspirerend.

Misschien vind je het te hoog gegrepen om een hele Art Quilt te gaan maken en misschien heb je die ambitie ook helemaal niet. Dan kun je ook met iets kleins beginnen: een Artist Trading Card oftwel ATC. Dat zijn kleine kaartjes met een quilt-en-artist-achtige uitstraling. Je maakt er meerdere tegelijk en dan ga je die ruilen. Iemand moet die ruil dan wel organiseren. Ik verwijs je graag naar Mieke, die nu een ATC-ruil op haar blog heeft.

Laat je inspireren (met boeken!) en druk je uit (met textiel!) en doe mee (met ruilen!)
En vooral: feel free!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Tapisserie borduurwerk

Pinksteren en het chi-rho-symbool

Tijdschriften Verena uitverkoop

Muziek met kerst

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen