Boeken over Belgische Kant

Gedurende bijna vier eeuwen hebben de tere meesterwerken van de Belgische kant de bewondering en het verlangen van de groten der wereld opgewekt om kant te bezitten en te dragen. Kant is Kunst. Maar een kunst die door haar kwetsbaarheid gedoemd is om ook weer te verdwijnen. Gelukkig is er ook veel bewaard gebleven. Kant uit vroeger eeuwen is te bewonderen in musea, en soms in kunstzalen waar van tijd tot tijd exposities worden gehouden van een bepaalde verzameling. Vaak wordt naar aanleiding van een tentoonstelling een boekje uitgegeven en een aantal hiervan plaats ik in m’n shop. Er staan vaak mooie foto’s in en al die boekjes tezamen geven een indruk van het vele moois wat er bewaard is gebleven. Ze zijn daarom ook weer interessant voor mensen die bezig zijn met de nieuwe kant-toepassingen.

Vorige week was ik een weekend in België, met een uitstap naar Lille (maar dat hoorde natuurlijk vroeger ook bij België) en nu plaats ik een aantal boeken over Belgische kant in m’n shop. Sommige boeken zijn om kennis te nemen van de roemrijke geschiedenis van de Belgische kant. Andere boeken bieden patronen om zelf originele Brugse of Lillse patronen na te klossen.
De foto hierboven is van een bijlage uit één van deze boeken, van het Kantcentrum Brugge. Elke foto in deze boeken is een eerbetoon aan deze luchtige en vluchtige kantkunst.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

quilt met veel afwisseling donker en licht

De werking van donker en licht

Terugblik: Erlebe das Handwerk

Uit Friesland’s volksleven

Spijkerjasje Lois

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen