In provincies als Holland, Friesland en Zeeland kon de welvaart groeien, door hun ligging aan zee. Brabant bleef een arme provincie, mede door de diverse oorlogen die daar werden uitgevochten, en door de gesteldheid van de bodem. Dit heeft zeker ook invloed gehad op de kleding. Er zijn ook lang niet zoveel boeken over de Brabantse streekdracht verschenen als over de dracht in andere provincies. De boeken die er wèl zijn, handelen vooral over de Brabantse mutsen. Vooral de Oostbrabantse ‘Poffer’ spreekt tot de verbeelding, maar ook in deze provincie was een grote verscheidenheid aan mutsen. Ik sla een boek open en vind een opsomming en bespreking van:
De Belse muts, Bolhenneke, Bosche mutsje, Capote hoedje, Cornetmuts, Daagse muts, Dubbele muts, Drietoerkensmuts, Eindhovens mutsje, Faliemuts, Hoge kröl Kempische muts, Klotje, Kroezel, Neepjesmuts, Ochtendmuts, Gazenmuts, Slaapmuts, Staartmuts, Speldenmuts, Tilburgse muts en Vlijmense muts. Dus daar is heel wat variatie geweest!
Deze boeken nu in m’n shop. Er staan foto’s in van rijk gedecoreerde poffers met Brabantse kant en uitleg hoe deze werden gemaakt. Zoals altijd zijn die boeken belangrijk om de informatie over zo’n mutsentraditie vast te houden en door te geven.