Boeken over Brabantse mutsen

 

In provincies als Holland, Friesland en Zeeland kon de welvaart groeien, door hun ligging aan zee. Brabant bleef een arme provincie, mede door de diverse oorlogen die daar werden uitgevochten, en door de gesteldheid van de bodem. Dit heeft zeker ook invloed gehad op de kleding. Er zijn ook lang niet zoveel boeken over de Brabantse streekdracht verschenen als over de dracht in andere provincies. De boeken die er wèl zijn, handelen vooral over de Brabantse mutsen. Vooral de Oostbrabantse ‘Poffer’ spreekt tot de verbeelding, maar ook in deze provincie was een grote verscheidenheid aan mutsen. Ik sla een boek open en vind een opsomming en bespreking van:
De Belse muts, Bolhenneke, Bosche mutsje, Capote hoedje, Cornetmuts, Daagse muts, Dubbele muts, Drietoerkensmuts, Eindhovens mutsje, Faliemuts, Hoge kröl Kempische muts, Klotje, Kroezel, Neepjesmuts, Ochtendmuts, Gazenmuts, Slaapmuts, Staartmuts, Speldenmuts, Tilburgse muts en Vlijmense muts. Dus daar is heel wat variatie geweest!

Deze boeken nu in m’n shop. Er staan foto’s in van rijk gedecoreerde poffers met Brabantse kant en uitleg hoe deze werden gemaakt. Zoals altijd zijn die boeken belangrijk om de informatie over zo’n mutsentraditie vast te houden en door te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.