Boeken over Breien en Haken

Haken en breien boeken

Laatst was ik bij de kapper aan het haken (want als je van handwerken houdt, dan wil je elk uurtje graag benutten, herkenbaar?). Komt er een oudere mevrouw binnen en zij ziet mij zo bezig en ze is helemaal verrast. “Bent u aan het haken? O, wat leuk, dat deed ik vroeger ook veel. Maar ja, die tijd is voorbij. Tegenwoordig haakt niemand meer.” “O jawel hoor, reageer ik terwijl ik mijn kleurende hoofd naar haar toe keer, (wat dat kleurtje betreft: ik ben ook wel oud, maar wil dat nog niet al te veel laten zien…..), “er wordt weer volop gebreid en gehaakt!” Ik probeer enthousiasme in mijn stem te laten doorklinken, en vertel haar over de talloze blogs en de breicafé’s en de landelijke ontmoetingsdagen. “Echt?” vraagt ze vol verbazing, en daarna begint ze een verhaal waaruit blijkt dat ze er niks van gelooft. Er wordt gewoon niet meer gebreid en gehaakt volgens haar, en vroeger wel. Nou ja, dan maar niet. Het gaat om het plezier tenslotte, wat we hebben met al dat gebrei en gehaak. En als iemand daar geen zin meer in heeft nadat ze vroeger wel veel gebreid heeft voor het gezin, dan is het natuurlijk ook goed.

Maar wij weten dus inmiddels wel dat breien en haken volop in de mode zijn, en dat ook jonge vrouwen zijn aangehaakt! Superleuk! Vandaag een paar boeken in de aandacht die zowel over breien als over haken gaan. Lastig voor mij, want ik bewaar de foto’s van al mijn gepubliceerde boeken in mapjes. Moet ik ze nou in het brei- of het haak-mapje stoppen? Maar ook dat maakt niet uit; het gaat om het plezier! Dus met plezier presenteer ik deze oude boeken, die de vorige generatie volop gebruikte, en die ons nu opnieuw ter inspiratie zijn.

Nomotta leerboek (een boekje van 80 jaar oud, met een overzicht van talloze brei- en haaksteken. In de shop plaatste ik diverse zwart-wit foto’s uit dit boekje)
Anders breien en haken (een deel uit de Ariadne bibliotheek)
Woningdecoratie (een boek uit onze eigen tijd, breien en haken voor het interieur, zoals zo’n grove poef)
Breien en haken in woord en beeld (een leuk vintageboek uit het vintagejaar 1977. Hier staan óók gebreide dekentjes in!)
50 Brei en haaksteken (dun tijdschriftje van 3 suisses, met een echte retro voorkant)
Knit & Crochet combined (een boek uit onze tijd. Dit boek is nieuw, en ik heb er meerdere exemplaren van. Het sluitstuk van deze reeks, vanwege de mooie titel: haken en breien gecombineerd! The best of two worlds!)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Damast op tafel

Bubbeltjes enveloppen

Rustbed in Rijksmuseum

Five-minute-powernap gewenst

Na het bessen plukken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen