Boeken over de geschiedenis Nederlandse handwerken

De merklap en de stoplap waren oorspronkelijk ‘proeve van bekwaamheid’ voor jonge ongehuwde meisjes. Oefenstof! Zij leerden het alfabet borduren om later haar linnengoed zelf te kunnen voorzien van merktekens. En zij leerden stoppen te maken om later linnengoed te kunnen stoppen. Vanaf het begin van de 17e eeuw zijn er oefenlappen gemaakt. Vanaf de 19e eeuw waren de borduurlappen in opkomst, waardoor de traditionele merklappen naar de achtergrond gingen. Veel oude merklappen, borduurlappen en stoplappen zijn bewaard gebleven en daar is ook veel onderzoek naar gedaan.

Twee belangrijke boeken, beide uit 2013, hebben de belangstelling onder hedendaagse handwerksters aangewakkerd. Beide boeken geven veel informatie, nadat de auteurs gedegen onderzoek hadden gedaan. Joke Visser, de auteur van Oefenstof, had al eerder boeken geschreven over de geschiedenis van de Nederlandse merklappen en geldt als deskundige. Berthi Smith had de mogelijkheid om 10 merklappen te kopen, allemaal uit één familie. Bij deze merklappen waren veel verhalen overgeleverd van moeder op dochter en zij besloot het verder uit te zoeken en schreef daar een heel interessant boek over: Merk- en Stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam.

Veel waarde werd vroeger toegekend aan de kleding. Er werden strikte regels gehanteerd en het naleven van deze regels gaf invulling aan het bestaan en was vormend en tegelijkertijd beperkend voor de dragers en draagsters van de kleding. In onze tijd is het enorm interessant om kennis te nemen van dit aspect van ons textiel-verleden, en tegelijkertijd ook meer oog te krijgen voor bijvoorbeeld oude foto’s. Het is verrijkend om iets meer te weten van de rijke historie en achtergrond van de vroegere gebruiken. Deze boeken belichten die geschiedenis vanuit de invalshoek hoe meisjes en jonge vrouwen zich moesten bekwamen in het maken van die ongelooflijk fijne en precieze steekjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013