Boeken over etnisch handwerk


De grondleggers van Kunst waren pottenbakkers en smeden, houtsnijders en steenbewerkers, wevers en handwerkers. Gewone maar kunstzinnige mensen die prachtige dingen maakten met materiaal wat in hun omgeving voorhanden was. Hun kunstzinnige produkten vullen nu de musea maar waren vroeger vaak gebruiksvoorwerpen.

Het oudste boek uit deze serie van acht is een Roemeens boek uit 1957, want toen werd het al belangrijk gevonden om foto’s te maken van houtsnijwerk en klederdracht uit de eigen regio. Latere boeken deden hetzelfde, maar weer voor andere regio’s of landen.
Een enkele keer kwamen wat mooie kunstsnijverheids-produkten naar ons land voor een tijdelijke tentoonstelling, zoals over Poolse wandtapijten, en het boekje wat voor die gelegenheid werd gemaakt kan ook weer interessant zijn voor latere onderzoekers. Al deze boeken kunnen zijn voor geïnteresseerden in een bepaald gebied. Voor mensen die geboeid worden door de Navajo tapijten, of door de rijk versierde kleding van de Samurai. Of die een overzicht zoeken van Japane motieven.

Over de hele wereld is en wordt ambachtskunst beoefend. Sommige van deze boeken focussen vooral op het handwerk, en andere boeken richten zich meer op de volkskunst in het algemeen, waarbij textiele handwerken een kleiner hoofdstuk vormen.
De eerste alinea van dit blogje is een vrij vertaald citaat uit het boekje over de ‘craft and craftsmen‘ uit Rusland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.