De eerste breimachine werd al aan het eind van de 16e eeuw uitgevonden door William Lee, maar die werd niet geaccepteerd. Het zou de verhoudingen van die tijd teveel verstoren. Maar ontwikkelingen vallen niet tegen te houden en breimachines werden uitermate belangrijk in het voorzien van miljoenen mensen van kleding.
In de 20e eeuw kwamen breimachines ook voor particulieren beschikbaar en menig huisvrouw liet zich verleiden door de mooie advertenties en kocht er één. Best wel ingewikkeld om te bedienen, maar het gìng! De truitjes en truien voor het gezin die vroeger met de hand gebreid moesten worden, konden nu op een machine worden gebreid. Mijn moeder had ook zo’n machine en wij mochten er dan niet aankomen als er iets op de pennen stond, maar die periode duurde niet lang en daarna verhuisde het apparaat naar zolder.
Oude breimachines zijn op dit moment niet populair maar soms is er iemand die er één voor een habbekrats koopt en dan wil uitzoeken hoe het allemaal werkt. Daar zijn de oude handleidingen dan voor. Ik heb bewondering voor de mensen die vroeger zo vaardig waren op de breimachine dat ze alles konden maken wat er in de mooie patronenboeken stond. Het was een mooie tijd waarin veel mensen genoten van de moderne ontwikkelingen en die volop benutten. En ze spanden zich in om goed gekleed te gaan en ook mooie breiwerken voor anderen te maken. Breimachines hebben toch wel tientallen jaren hun functies gehad voordat massa-industrie het helemaal overnam. Wie weet: bij de hernieuwde belangstelling voor zelf spinnen en zelf verven, dat er ook weer interesse komt om zelf te breien met die inventieve mooie machines van vroeger. De bruikbare boeken van vroeger zijn er in ieder geval nog!