Boeken over handwerk in Oost Europa


De uitbundige kleuren (vaak in de primaire kleuren rood, zwart, geel en groen) en de sterke en dramatische motieven uit oost Europa spreken (mij) enorm aan! Er zijn fantastische en spectaculaire kostuums en handwerken gemaakt in de regio Balkan en daaromheen en daar zijn ook mooie boeken over gemaakt. Soms ook minder mooie boeien, in de zin dat het meer patronenboeken dan fotoboeken zijn, maar dat maakt ze juist interessant en authentiek. Want het is altijd boeiend om te weten hoe een volk haar eigen patronen overdraagt. Ik wou hier wel net als altijd het boek noemen, wat zo’n volbeladen patronenboek is, zodat ik ernaar kan linken. Maar ik kan de naam niet eens uitspreken noch overtypen, dus zeg ik maar dat het het tweede boek van deze acht is.

Ook de andere boeken staan vol met traditionele patronen en foto’s van dracht en pracht en ik ben er zelf enthousiast over om ze hier te laten zien en in m’n shop te plaatsen. Je ziet in zo’n collage niet altijd of een boek groot of klein is (in m’n shop plaats ik wel de afmetingen), en daarom probeerde ik een foto te maken van deze boeken gegroepeerd rond een klein kleedje. Dit kleedje heb ik nog niet zo lang en ik ging het eerst strijken en daarna al die grote en kleine boeken eromheen leggen, maar dat werd geen goede foto. Toen maakte ik maar een detail-foto en dat is ook mooi om te zien. Het typeert de vele handwerken die ook in deze boeken staan beschreven. Kenmerkend voor de typisch oost-Europese borduurkunst is dat er vanouds veel doorstopwerk wordt gedaan. Of ook borduren met grove draad op wat fijner geweven ondergrond (zoals op het eerste boek van de tweede rij is te zien). In deze boeken staan veel foto’s en voorbeelden van de vele toepassingen van de borduursteek (die vaak wat vrijer is dan bij ons) en de borduurkunst (die zo’n grote plaats had in de traditie).

Wat ik ook nog wil benoemen: in sommige boeken staan foto’s van de vaak schamele hutjes en huizen waarin mensen moesten wonen. Er is veel armoede, altijd geweest. En dan tòch tot zulke prachtige kunstuitingen komen in de volkskunst! Het zou niet goed zijn om alleen de mooie borduurwerken te bewonderen en de technieken te benoemen, zonder te realiseren dat veel van dat handwerk gemaakt is in minder welvarende en soms primitieve omstandigheden. Bewonderenswaardig!

1 gedachte over “Boeken over handwerk in Oost Europa”

  1. Superleuk! Ik ben heel benieuwd hoe de levens van deze mensen eruitzagen ! Als je het hebt over armoede maar er toch fier en mooi uitzien met je uiterlijk/kleding! Denk dat dat van alle tijden is dat men er goed uit wil zien. Hoe de omstandigheden ook zijn. Zou je hier een keer een blogje over kunnen schrijven! Ik heb het al eerder gezegd maar geniet erg van je blog !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.